Στάλθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή – πρόσκληση προς το ΔΝΤ προκειμένου να επανέλθουν στην Αθήνα τα τεχνικά του κλιμάκια και να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν για το τρίτο μνημόνιο το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση της χώρας δια του ESM. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η εξειδίκευση με απόλυτη ακρίβεια των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων του επόμενου εξαμήνου αλλά και ο προσδιορισμός των γενικών πολιτικών κατευθύνσεων ως τα τέλη του 2018 στο πλαίσιο του τριετούς νέου προγράμματος στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, την Πέμπτη το απόγευμα, το ΔΝΤ δεν είχε λάβει ξεχωριστή επιστολή με αίτημα από ελληνικής πλευράς για συμμετοχή σε αυτόν τον νέο γύρο συνομιλιών για το τρίτο μνημόνιο. Όπως έγινε γνωστό, η Αθήνα είχε αποστείλει επιστολές προς όλους τους δανειστές, οι οποίες ήταν κοινές, κάτι που φέρεται να προκάλεσε δυσφορία στο Ταμείο που ζήτησε να υπάρξει σαφής και ξεχωριστή «πρόσκληση» για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.
Παρά την αποστολή της επιστολής με το αίτημα, πάντως, δεν φαίνεται να έχει ακόμη διευκρινιστεί το πού θα γίνονται οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων που αντιπροσωπεύουν τους δανειστές αλλά και το πώς θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Ταμείο έχει ως πάγια τακτική του τα τεχνικά του κλιμάκια να συναντιούνται και να διεξάγουν επί τόπου ελέγχους στα υπουργεία και σε άλλους οργανισμούς.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, η οποία πλέον αποδέχεται το ότι πρακτικώς η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συναντιούνται με τα τεχνικά κλιμάκια Υπουργοί και ότι τις επαφές αυτές και το συντονισμό τους θα αναλάβει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. Το ΔΝΤ δεν έχει διευκρινίσει αν αυτό είναι αρκετό ενώ απομένει να ξεκαθαριστεί πού θα γίνονται οι συναντήσεις.
Εκτός από τα «χωροταξικά» ζητήματα, σε πρόβλημα εξελίσσεται και η, προς το παρόν τουλάχιστον, «σκληρή» στάση που τηρεί μερίδα των δανειστών (κυρίως ένα τμήμα της Ευρωζώνης), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει πάση θυσία να έχει κλείσει συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί ένα νέο «δάνειο – γέφυρα» από τον EFSM προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει τον Αύγουστο, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαπραγματευτική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η χορήγηση αυτού του δανείου είχε ως αντάλλαγμα την παροχή σοβαρότατων εγγυήσεων από πλευράς Ελλάδας.. Το ενδεχόμενο ενός νέου «δανείου – γέφυρα» έθιξε ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι είναι γνωστό σε όλους ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες και τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά.
Με τον, μέχρι τώρα, προγραμματισμό, στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει 5 δις ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δις ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.