Ένταση μεταξύ Κωνσταντοπούλου - Φίλη στην έναρξη της συνεδρίασης

Ένταση επικράτησε, στην αρχή της συνεδρίασης της Βουλής για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της χώρας, μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, επεισόδιο που αποτυπώνει γλαφυρά το πόσο μεγάλο πλέον είναι το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Απαντώντας στις καταγγελίες που έκανε νωρίτερα η κ. Κωνσταντοπούλου για καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τον τρόπο που εισάγονται τα μέτρα, ο κ. Φίλης άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση της Προέδρου, σχολιάζοντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να είχε αρχίσει ήδη από χθες, δίνοντας στους βουλευτές μια επιπλέον ημέρα για να μελετήσουν τις διατάξεις.

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν έγινε αυτό το πράγμα», σημείωσε ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ψήφιση των προαπαιτούμενων έως τις 22 Ιουλίου είναι κάτι που συμφωνήθηκε με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής και πρέπει να γίνει για τις ανάγκες του λαού, σε ένα περιβάλλον «έκτακτης ανάγκης». «Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η ευκολία μιας μικροκομματικής αντιπαράθεσης […] Για λόγους δημοκρατικής τάξης και για λόγους εκτάκτου ανάγκης πιστεύω πρέπει να τελειώσει σήμερα η διαδικασία», κατέληξε.

Δηκτική ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία σχολίασε με νόημα πως ένα νομοσχέδιο 977 σελίδων δεν είναι δυνατό να μελετηθεί σοβαρά από τους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων δεν γνωρίζουν νομική ορολογία, μέσα σε δυο μέρες. «Με δυο λεπτά ανά σελίδα, χρειάζονται 32 ώρες και πλέον για μια απλή ανάγνωση […] Δεν θα μπορούσε κανένας ποτέ να έχει εξετάσει, έστω διαγωνίως, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου», είπε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε και την απόρριψη του αιτήματός της για ενημέρωση των ομολόγων του για την επίθεση που δέχεται η δημοκρατία στην Ελλάδα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι δεν είναι διόλου προσωπικές οι απόψεις που εξέφρασε στην επιστολή της, αλλά θεσμικές.

 

ΒουλήεπεισόδιοΚωνσταντοπούλουΦίλης