Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα ως προς τον ανασχηματισμό δείχνουν ότι σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εκτιμά άρθρο της εφημερίδας Financial Times.
Μετά τον ανασχηματισμό, ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζει το άρθρο, βρίσκεται επικεφαλής ενός κυβερνητικού σχήματος πιο πιστού στον ίδιο, κάτι που τον διευκολύνει να προχωρήσει στην υλοποίηση άμεσα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές. Οι πρόωρες εκλογές δείχνουν πιθανές, από την στιγμή που το ελληνικό κοινοβούλιο θα νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο, στο οποίο ο κ. Τσίπρας είναι «όμηρος» ανάμεσα στους αντάρτες του κόμματος του και στην αντιπολίτευση που στηρίζει το νομοθετικό του έργο, σημειώνεται.
Ήδη ένας υπουργός του έκανε λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο επισημαίνουν οι FT. Εάν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι η χώρα θα πάει στις τέταρτες, κατά σειρά, γενικές εκλογές από τον Μάιο του 2012, αναφέρει το άρθρο και παρότι ο κ. Τσίπρας πιθανώς να διατηρηθεί στην εξουσία- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του να επανακτήσει τον έλεγχο του κόμματος του.
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση
Ορκίστηκε στις 10:30 το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου η νέα κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έναν ανασχηματισμό που δεν ήταν σαρωτικός, όπως πολλοί εκτιμούσαν, και δημιουργεί έντονα την αίσθηση ότι αποτελεί προεόρτιο για πρόωρες εκλογές. Κατά πολλούς αναλυτές αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή στην αντικατάσταση των Υπουργών εκείνων που δεν στήριξαν την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές, για να προχωρήσει η υλοποίηση των συμπεφωνημένων στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, κάτι που για τους περισσότερες μεταφράζεται σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τους νέους Υπουργούς, αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Προσερχόμενοι νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, οι νέοι υπουργοί υπογράμμισαν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και τη βούλησή τους να εργαστούν.
Iskra: Βαρύνουσας πολιτικής σημασίας η απομάκρυνση των Υπουργών που διαφώνησαν
Η απομάκρυνση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κωνσταντίνου Ήσυχου από την κυβέρνηση έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημα, επισημαίνει η ιστοσελίδα «Iskra», η οποία εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, το οποίο υπογράφεται από τον Σπύρο Βράνα, μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για «τους γνωστούς πολιτικούς λόγους», Νάντιας Βαλαβάνη.
Όσο κι αν η απομάκρυνση των «τριών» ήταν περίπου αναμενόμενη, μετά και την διαφοροποίησή τους στις ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο μνημόνιο, το οποίο και καταψήφισαν, δεν παύει η απομάκρυνσή τους να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο, σημειώνεται στο άρθρο. Συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη υπογράμμιζαν ότι για τον ίδιο η διατήρηση θέσεων και αξιωμάτων δεν μπορεί να έχει ως αντάλλαγμα εκπτώσεις σε όσα ο ίδιος θεωρεί ζητήματα αρχών για την Αριστερά και θεμελιώδη συμφέροντα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ίδιοι συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του η κυβέρνηση, δεν πρέπει να παγιδευθούν σε έναν ολισθηρό «μονόδρομο» που προδιαγράφει η απαράδεκτη συμφωνία με τους «θεσμούς» αλλά να βρουν τη δύναμη να καταστήσουν προσωρινές τις πολιτικές αναδιπλώσεις και να αποτρέψουν πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αναίρεση και ακύρωση τις ριζοσπαστικές προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Καταλήγοντας, το άρθρο στην ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας επισημαίνει ότι άλλοι παρατηρητές τόνιζαν ότι πέραν της απομάκρυνσης των «τριών», ο ανασχηματισμός μάλλον δεν είχε καμία άλλη πολιτική αξία, εκτός και αν αξιολογηθεί ως τέτοια η περαιτέρω διεύρυνση του αριθμητικού δυναμικού της κυβέρνησης, κατά το πρότυπο προηγούμενων περιόδων με «στοχευμένες» και «επιλεκτικές» τοποθετήσεις προσώπων.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα
Σημειώνεται, ότι ο μέχρι σήμερα Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή, ο οποίος μεταβαίνει στην Ευρωβουλή, καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.
Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης. Τη θέση του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας.
Τέλος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, στη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος θα καταλάβει τη θέση του ενός εκτός των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων μετά την απομάκρυνση του κ. Πετράκου.