Σκληρή γλώσσα φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέναντι σε όσους Βουλευτές του κόμματός του δεν στήριξαν με την ψήφο τους την συμφωνία με τους δανειστές, κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων συσκέψεων που είχε με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο Μαξίμου, το απόγευμα της Πέμπτης, προετοιμάζοντας ανασχηματισμό. Η στάση αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσε ν’ αποτελεί σήμα για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από πλευράς Πρωθυπουργού οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε διασπαστικές εξελίξεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων», φέρεται να επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε κυβερνητικά στελέχη, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την στάση που κράτησαν οι 32 Βουλευτές του κόμματος στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ που προηγήθηκε υποστήριξε ότι κατά την γνώμη του δεν κατατέθηκαν εναλλακτικές προτάσεις που πραγματικά θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο «εκβιαστικό δίλημμα» που τέθηκε στην κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής.
«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την Κ.Ο. και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε “όχι”. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της Κ.Ο. να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης, και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προσωπικά, δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».
Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό
Πιθανότατα σήμερα Παρασκευή, αλλά χωρίς να είναι και αυτό βέβαιο, αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, με τις διεργασίες στην κατεύθυνση αυτή να είναι, ήδη, πολύ έντονες.
Στις 17:30 την Πέμπτη συγκλήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρης, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν. Φίλη. Στη σύσκεψη παρόντες είναι και ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Κοινή πεποίθηση είναι ότι από το κυβερνητικό σχήμα θα απομακρυνθούν, καταρχήν, οι Υπουργοί εκείνοι που δεν στήριξαν τη συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, καθώς η Νάντια Βαλαβάνη έχει, ήδη, υποβάλλει την παραίτηση της. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες εξετάζουν το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να είναι ευρύτατος και σαρωτικός και φαίνεται να βολιδοσκοπούνται για αλλαγή υπουργικών καθηκόντων και πρόσωπα που βρίσκονται ήδη σε κυβερνητικές θέσεις.
Παρόλα αυτά, τίποτε δεν είναι βέβαιο μέχρι στιγμής, πέραν της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως κατέστη σαφές και από την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τα ξημερώματα σήμερα, μετά το πέρας της διαδικασίας ψηφοφορίας του τρίτου μνημονίου στη Βουλή. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε:
«Η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αφήνει, σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ν” ακολουθήσει μια σκληρή μάχη και εντός κόμματος σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα. Μετά την ανακοίνωση περισσοτέρων των 100 μελών τςη Κεντρικής Επιτροπής από τα συνολικά 200 που τάχθηκαν ενάντια στην υπερψήφιση της συμφωνίας για το 3ο μνημόνιο, είναι ξεκάθαρο ότι έχει δημιουργηθεί βαθύτατο ρήγμα, που οδεύει προς σχίσμα, και στο εσωτερικό του κόμματος.
Το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το ρήγμα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μετά την κίνηση αυτή στην ΚΕ του κόμματος εμφανίζεται να στηρίζεται από μια μειοψηφία του στελεχικού δυναμικού μένει να φανεί. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και μη, διεμήνυαν ότι στην κουλτούρα του κόμματος δεν περιέχονται λογικές διαγραφών. Εντούτοις, το ζήτημα που προκύπτει είναι σημαίνον καθώς είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί το μείζον κυβερνητικό κόμμα, στην πλειοψηφία του, να διαφωνεί με την πολιτική που θα εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια «διαφωνία» που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθεί, παρά το ότι και η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, με τον Π. Λαφαζάνη να δηλώνει μετά την ψηφοφορία, ότι συνεχίζεται η στήριξη προς την κυβέρνηση παρά τη διαφωνία με το 3ο μνημόνιο σε μια εμφανή λογική ακροβασία.