Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα πέρασε χθες από τη Βουλή αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, οι απώλειες που υπέστη η κυβέρνηση από την όλη διαδικασία ήταν σημαντικές.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν υπερψήφισαν ανήλθε στους 39, με 32 βουλευτές να καταψηφίζουν, 6 να δηλώνουν “παρών” και μία να είναι “απούσα”. Συμπαγώς υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο έτερος κυβερνητικός εταίρος ΑΝΕΛ, καθώς και η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ήταν αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη βραδιά για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αν το δει κανείς από άλλη σκοπιά, η πλειοψηφία των 229 βουλευτών υπέρ της συμφωνίας ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, μια πλειοψηφία που δίνει την άνεση στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ανασχηματισμόκαι να προχωρήσει.
Όσο για την εκλογολογία, πιστεύω το εξής: είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να κάνει εκλογές αργά ή γρήγορα. Δεν μπορεί να κυβερνήσει για καιρό όντας όμηρος κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία αυτή τη στιγμή, προς τιμήν τους, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν αποκλείεται λίαν συντόμως να αλλάξουν τακτική.
Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αυτή τη στιγμή πολιτικό αφήγημα: έχει μπει σε θέση απολογούμενου, ενώ η αξιοπιστία του έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα. Για να το ανακτήσει, θα πρέπει να καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ενδεχομένως πετυχαίνοντας και κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους στην πορεία. Το πολιτικό του αφήγημα τότε θα είναι πάνω κάτω το εξής: έκανα ό,τι μπορούσα, συγκρούστηκα με το ίδιο μου το κόμμα, δεν δραπέτευσα και έβγαλα τη χώρα από τα βράχια του Grexit.
Τότε θα είναι η καταλληλότερη στιγμή για τον ίδιο να κάνει εκλογές και όχι πιο πριν.