Ο «χρησμός»... του αριθμού «40»

Δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο στην πολιτική ιστορία της χώρας, τα «σίγουρα χαρτιά» μιας κυβέρνησης για την υποστήριξη σε κρίσιμες στιγμές… να βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Αυτό ακριβώς όμως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει από την ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση δύο βασικών θέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ψήφιση του πρώτου – και ιδιαίτερα σκληρού κατά κοινή ομολογία όλων των πλευρών – νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν τη διαπραγμάτευση επί του νέου προγράμματος, με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Έτσι, στις 4.30 μ.μ., αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κεκλεισμένων των θυρών όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δώσει οδηγίες για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία.

Η Νέα Δημοκρατία αν και αναγνωρίζει πως τα μέτρα είναι πολύ δύσκολα, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς θεωρεί πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος.

Αντίθετα, στις 2 μ.μ. που θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τη στάση του κόμματος, η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι», παρά την εκφρασμένη απόφαση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, διότι, όπως τον ερμηνεύει η «Καθημερινή», «θέλει να δει πού θα κατασταλάξει τελικά ο αριθμός των διαφωνούντων, καθώς διαφορετικές κινήσεις θα επιλεγούν, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα καταψηφίσουν».

Η εφημερίδα επικαλείται «κορυφαία κυβερνητικά στελέχη» από τα οποία προκύπτει ότι «εάν ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν κινηθεί περί τους 30, τότε δεν δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα». «Εάν, ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπερβεί τους 40, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον νέων δεδομένων, καθώς, στην περίπτωση αυτή, η απώλεια δεδηλωμένης θα είναι, πολιτικά τουλάχιστον, απόλυτη, η κυβέρνηση δεν θα συμπληρώνει ούτε την αποδοχή του ελάχιστου ορίου των 121 βουλευτών, που προβλέπεται σχετικά».

Πάντα σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Α. Τσίπρας δεν θα συμπράξει με κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης «και προσανατολίζεται στην εκδοχή του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής πρόεδρο Ανώτατου Δικαστηρίου, στη δεδομένη περίπτωση, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου, με προοπτική εκλογών τον Σεπτέμβριο».

Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι μικρότερος των 40, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει με την παρούσα κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρώτη κίνηση έναν «γενναίο» ανασχηματισμό.

«Στην περίπτωση αυτή» εκτιμά η εφημερίδα, «θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση των κ. Π. Λαφαζάνη, Δημ. Στρατούλη, Κ. Ήσυχου, όπως και της κ. Νάντιας Βαλαβάνη, που εμφανίζεται αποφασισμένη να παραιτηθεί από υπουργός και βουλευτής. Στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα είναι να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, χωρίς να τεθούν εκτός κυβέρνησης, εκείνοι οι υπουργοί που το αντικείμενό τους βρέθηκε στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και οι ίδιοι είχαν δεσμευθεί δημόσια για υλοποίηση διαφορετικής πολιτικής από αυτή που η συμφωνία επιτάσσει. Στην κατηγορία αυτή τοποθετούνται οι Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας (ο οποίος, πάντως, δεν έχει καταλήξει για το πώς θα κινηθεί, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης), ο κ. Γ. Κατρούγκαλος».

Όλα αυτά, σημειώνει το «Πρώτο Θέμα» εξελίσσονται σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο πεδίο, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η αποκατάσταση της ρευστότητας τις τράπεζες από την ΕΚΤ, δεν έχει βρεθεί λύση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση και επιπλέον δεν έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να ολοκληρωθεί χωρίς πρόγραμμα η ψήφιση των πρώτων βημάτων της συμφωνίας απόψε στη Βουλή, ώστε να λάβει πρώτη το μήνυμα η ΕΚΤ και στη συνέχεια να προσδιοριστεί με τους εταίρους το επόμενο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει το πρόγραμμα «γέφυρα» για τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως ότου γίνει η ένταξη στον ESM.

Πάντως, εδώ και λίγη ώρα ξεκίνησε στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών. Η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 βουλευτές από όλες τις επιτροπές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει, όπως ανέφερε ο  Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, γύρω στις δύο το μεσημέρι και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν ξεπερνά τις 10 ώρες.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, κατά τη ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί πολύ αργά απόψε.

ΝΔνομοσχέδιοΣΥΡΙΖΑ