Μοσκοβισί: Ανοίγει δρόμος προς τα εμπρός για την Ελλάδα

Ως δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κάνει λόγο για μία «καλή συμφωνία», η οποία διατηρεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για μία συμφωνία που έχει «μέθοδο και περιεχόμενο», καθώς ορίζει τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Ο κ. Μοσκοβισί εξηγεί ότι υπήρξε μία αντιστροφή της συνήθους προσέγγισης, αφού πρώτα ζητούνται συγκεκριμένες και απτές αποδείξεις από τη μεριά της Αθήνας, ενώ τονίζει ότι μόνο μετά τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και δημόσια διοίκηση μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος Επίτροπος κάνει λόγο για συμβιβασμό που μπορεί να εφαρμοστεί και ο οποίος στηρίχθηκε στις αρχές της ευθύνης και της αλληλεγγύης, ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η συμφωνία διατυπώνει τη βούληση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης να κρατήσουν την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα, με τη χώρα να απομακρύνεται από την απειλή του Grexit και να οδηγείται προς την εξομάλυνση.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει σημαντικό ότι διατηρείται η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, καθώς και το ότι αποφεύχθηκε μία «χαοτική και επίπονη αποχώρηση ενός από τα μέλη της».

Ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για μία «πολύ απαιτητική για την Ελλάδα συμφωνία», και εξηγεί ότι περαιτέρω οικονομική ενίσχυση θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση και την αποτελεσματική εφαρμογή μία σειράς μέτρων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου για «τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ», τον εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει αυστηρό το χρονοδιάγραμμα, αλλά εκτιμά ότι είναι απαραίτητο αντίδοτο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί, όπως υποστηρίζει, ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της. Επιπλέον, αναφέρεται στην ανάγκη ψήφισης του πακέτου βοήθειας από εθνικά κοινοβούλια άλλων χωρών, τα οποία «ζητούν εξηγήσεις».

Όπως τονίζει ο Γάλλος Επίτροπος, η συμφωνία βάζει την Αθήνα σε μία πορεία μεταρρυθμίσεων και περιλαμβάνει διασφαλίσεις ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από αυτήν την πορεία και κάνει λόγο για καταπολέμηση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.

Απαντώντας σε εκείνους που, όπως αναφέρει, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη συμφωνία και κάνουν λόγο για «πιστόλι στον κρόταφο» της Ελλάδας, λέει πως κατανοεί ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποδείξει την «καλή της πίστη» και θα τη βοηθήσει να «σηκώσει το κεφάλι οικονομικά και πολιτικά».

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρεται και στη διαπραγμάτευση, εκτιμώντας ότι χάθηκαν έξι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε, με το ανθρώπινο, οικονομικό και πολιτικό κόστος της συμφωνίας να αυξάνεται «δραματικά». «Αυτό με θλίβει και αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα μου» προσθέτει και συμπληρώνει ότι οι Έλληνες πολίτες καλούνται ακόμα μία φορά να σηκώσουν το βάρος.

Κλείνοντας, ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι πρέπει να «κοιτάξουμε προς το μέλλον, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν». Όπως σημειώνει, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ενώ συμπληρώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα σταθεί στο πλευρό του ελληνικού λαού για να συνδράμει σε αυτό το σημαντικό στάδιο».

ΕΛΛΑΔΑΕυρωζώνηΜοσκοβισίσυμφωνία