Ενδείξεις συμφωνίας

Για «συμφωνία» κάνει λόγο ο Βέλγος Πρωθυπουργός σύμφωνα με το MEGA. Νωρίτερα η Λιθουανή Πρόεδρος αποχώρησε και σε ερώτηση εάν υπάρχει συμφωνία απάντησε: «σχεδόν». Σύμφωνα με το «Βήμα» μετά τη λήξη της Συνόδου θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ – Τουσκ, αλλά και συνέντευξη Τσίπρα.

Το MEGA μεταδίδει πληροφορίες για πρωτοβουλία Τουσκ, ο οποίος προτείνει τη συνέχιση της Συνόδου με βάση συμβιβαστική πρόταση που «βγαίνει» από την «τετραμερή»Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Τουσκ  που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Συγκλίνουσες ενδείξεις» ότι η Σύνοδος ολοκληρώνεται σε λίγο και υπάρχει συμφωνία.

Ο Χιούγκο Ντίξον του Reauters «τιτίβισε» ότι η Μέρκελ έχει δίκιο που λέει ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Επισημαίνει όμως πως τώρα το ίδιο κινδυνεύει να πάθει και η Γερμανία με τη στάση της και θα απαιτηθεί πολύς κόπος για να την ξανακερδίσει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περιορισμένο ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ προτείνουν σχέδιο συμβιβασμού στην Ελλάδα.

ΕΕσυμφωνίαΣύνοδος Κορυφής