Σκληρότερη «ξύπνησε» η Γερμανία και οι χώρες σύμμαχοί της σήμερα τα ξημερώματα με την επανέναρξη αυτού που τυπικά λέγεται «διαπραγμάτευση», αλλά που στην ουσία και κατά κοινή ομολογία ακόμη και διεθνών ΜΜΕ και μεμονωμένων ξένων δημοσιογράφων, αποτελεί εκβιαστική τακτική έναντι της Ελλάδας.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται νέα, η τέταρτη κατά σειρά, συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ. Η προηγούμενη ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί.
Με το «καλημέρα» και σύμφωνα με όσα μετάδωσε πριν λίγο ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 από τις Βρυξέλλες, «προτάθηκε» στην ελληνική πλευρά η συμμετοχή και των τραπεζών στο «κοινό ταμείο» που οι «θεσμοί» προτείνουν να συσταθεί στο Λουξεμβούργο για τη διαχείριση ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
Θυμίζουμε ότι το εν λόγω ταμείο περιλαμβάνεται στις σκληρές αντιπροτάσεις που τέθηκαν ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ και προβλέπει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. Ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση. “Θυμίζει δέκατο όγδοο αιώνα” έλεγε κυβερνητικό στέλεχος σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» και σημείωνε ότι δεν υπήρχε αυτό το θέμα μέχρι χθες (σσ. προχθές) το βράδυ.
Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι ξένοι δημοσιογράφοι, η ολλανδική πλευρά επιμένει στο να κλείσει και πάλι η ΕΡΤ, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περιορισμένο ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ προτείνουν σχέδιο συμβιβασμού στην Ελλάδα.