Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής - Έντονες διαφωνίες - Ενημέρωση χωρις κοινό ανακοινωθέν από το Eurogroup

Στα χέρια των αρχηγών – κρατών της Ευρωζώνης βρίσκεται το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα, μοναδικό θέμα της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία θα κρίνει, πολύ περισσότερο πιθανόν από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και της ίδιας της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Eurogroup δεν εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν καθώς οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ήταν αρκετές αλλά εξουσιοδότησε τον επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης για τα όσα συμφωνήθηκαν σε προφορικό επίπεδο μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ εισερχόμενος στην αίθουσα της Συνόδου τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο Eurogroup αλλά παραμένουν ακόμη ορισμένα μεγάλα θέματα ανοιχτά γι αυτό και η σκυτάλη δίνεται στους ηγέτες για να αποφασίσουν πως θα το χειριστούν.

Σε πιο θετικό μήκος κύματος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος επανέλαβε ότι η Κομισιόν επιθυμεί η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, το Reuters δημοσίευε αυτό που, με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται, θα ήταν το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup μετά από 2,5 ώρες συζητήσεων. Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική πρόταση αποτελεί καλή βάση, αλλά υπογραμμίζεται ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα. Σημειώνεται στο προσχέδιο ότι θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επίσης κάνει αναφορά στα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο προσχέδιο του Eurogroup, που τελικά δεν υιοθετήθηκε επισήμως, γινόταν αναφορά στην πρόταση Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που φέρεται αν επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal, για την περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που αναλάβει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη αναφορά φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των μελών του Eurogroup.

Το επεισόδιο Σόιμπλε – Ντράγκι

Στο μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου προηγήθηκε ένα ιδιαίτερα έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στον Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το οποίο έχει, εκτός από ενδιαφέρον, και σημασία. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι δέχτηκε κριτική από τον Β. Σόιμπλε για το ότι συνεχίζει η ΕΚΤ να στηρίζει δια του ELA τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος της φερεγγυότητάς τους. Ο κ. Ντράγκι, τοποθετούμενος για το συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα για το ζήτημα της Ελλάδας και του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την άποψη ότι το PSI του 2012 δεν βοήθησε στην απομείωση του ελληνικού χρέους όσο θα έπρεπε, δεν ωφέλησε σε τελική ανάλυση, όπως σημείωσε, τα ελληνικά συμφέροντα. Η εκτίμηση αυτή φέρεται να έκανε έξω φρενών τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών που τον διέκοψε σε έντονο ύφος λέγοντάς του ότι «δεν είναι ανόητος».

 

EurogroupΣύνοδος Κορυφής