«Υπάρχει και το αύριο»...

Δεν βλέπω πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στο eurogroup, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Όπως είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, έχουμε μπροστά μας εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις καθώς υπάρχουν ποσοτικά κενά. Μιλάμε για ένα νέο 3ετές πρόγραμμα, είπε ο Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι στη συνεδρίαση της ευρωομάδας θα εξηγήσουν στην ελληνική πλευρά ότι ενώ αυτοί έχουν κάνει τα πάντα, οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη.

«Θα έχουμε ασυνήθιστα δύσκολες διαπραγματεύσεις. Οι προτάσεις δεν θα επιτρέψουν να βγει ένα εύκολο αποτέλεσμα. «Τώρα θα συζητήσουμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, γι αυτό οι προτάσεις δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε ο Β. Σόιμπλε.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε υποσχέσεις. Η εμπιστοσύνη τους τελευταίους μήνες μέχρι και τις τελευταίες ώρες έχει καταστραφεί σε απίστευτο βαθμό», τονίζοντας μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να διαρραγεί αυτή η εμπιστοσύνη. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε μάλιστα ότι η εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της ελληνικής να εφαρμόσει όσα υπόσχεται δεν έχει ενισχυθεί.

Ανέφερε ότι «υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά, που ξεπερνούν ό,τι έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα. Διότι δεν πρόκειται για την παράταση του δεύτερου προγράμματος, αλλά για ένα νέο πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους για να συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα, αλλά «δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να υπάρξει λύση επί του θέματος σήμερα».

Σύμφωνα με το «Star», την ώρα που απομακρυνόταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα. «Υπάρχει και το αύριο» απάντησε σιβυλλικά ο Σόιμπλε.

Σόιμπλεσυμφωνία