«Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».
Με αυτή την κοινή ανακοίνωση οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου που έλαβαν μέρος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο δρομολόγησαν την προώθηση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ και υπογράμμισαν την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, να σταματήσει και να μην επαναλάβει τις προκλήσεις με τις επιχειρούμενες σεισμογραφικές έρευνες εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
Οι Πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στα ζητήματα που σχετίζονται με την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς επεσήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τρεις χώρες στην περιοχή, καθώς οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, είναι μέλη της ΕΕ και η Αίγυπτος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απ όλους, συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου “για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”.
Στην ατζέντα τους οι Πρωθυπουργοί των τριών χωρών συμπεριέλαβαν και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επιβεβαιώνοντας κι εδώ τη συνεργασία τους, προς όφελος των λαών των τριών χωρών και για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Σίσι πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή τους εξετάστηκε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου, συζητήθηκαν το παλαιστινιακό, οι εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ και η συνδρομή της Ελλάδας και της Κύπρου στην επαφή τη; Αιγύπτου με την Ε.Ε.(Ελλάδα και Κύπρος δήλωσαν πρόθεσή τους να στηρίξουν την σχέση της Αιγύπτου με την Ε.Ε.). Επιβεβαίωσε τη βούληση των τριών χωρών να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα κατά υποδειγματικό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι “είναι ανάγκη ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ο σεβασμός της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στο εσωτερικό των άλλων χωρών”.
Στη βούληση των τριών χωρών να συνεργαστούν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου (την εσωτερική κατάσταση στην Αίγυπτο, τις προκλήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ενέργεια, το μεσανατολικό, τη Συρία και το Ιράκ,) αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι “Η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων” κι ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται στην πολιτική συνεργασία μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων,στην ανάληψη πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, στη διαμόρφωση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός.
Αναφερόμενοι στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού οι τρεις ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ .