Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και εξήγησε πως αρκετά μέτρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. «Ζητάμε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας και να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία» υπογράμμισε και κάλεσε τους βουλευτές να κρίνουν το πρόγραμμα στο σύνολό του.
Η άλλη πλευρά περιμένει μία πρόταση που να δείχνει ότι η διαδικασία ξαναμπαίνει στις ράγες, εκτίμησε ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί από τα capital controls, καθώς είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με την Κύπρο.
Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι ασκούσε μεγάλη πίεση και στις άλλες 18 χώρες για να βρεθεί λύση. «Η σαφής διατύπωση θα βοηθήσει για την άρση της ασφυξίας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, διερωτήθηκε: «Απορώ γιατί κερδίζουμε εκλογές. Τόσο λάθος κάναμε; Μήπως ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και η γραμμή “δεν υπογράφουμε μία συμφωνία ό,τι να ναι” είναι ένα αβαντάζ;».
«Το βασικό ερώτημα που θέλει ο λαός να απαντηθεί είναι αν είναι μία καλή συμφωνία αυτή. Δεν είναι καιρός ούτε για θριαμβολογίες ούτε για χαρές ούτε για γέλια. Θεωρούμε ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη συμφωνία. Κανείς δεν θριαμβολόγησε μετά το δημοψήφισμα» ανέφερε.
Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε πως αρκετά μέτρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ».
«Γι αυτό υπάρχει αύξηση εισφοράς για εισοδήματα 30.000 και πάνω, αύξηση φορολογίας σε εφοπλιστές, του φόρου πολυτελείας. Λαμβάνουμε πολλά μέτρα για φοροδιαφυγή και δημιουργία περιουσιολογίου» διευκρίνισε μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά στην φορολογία στα νησιά, εξήγησε ότι αρχίζει από τα πιο πλούσια, ενώ έκανε λόγο για παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως αναφέρει το naftemporiki. Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε «να κριθεί αυτό που θα έρθει στη Βουλή στο σύνολό του», εξηγώντας ότι βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: δημοσιονομικό, διαρθρωτικά μέτρα, επενδυτικό πρόγραμμα, ζήτημα χρέους.
«Για το χρέος, πολλά από όσα ζητήσαμε πιστεύω ότι θα γίνουν. Πιστεύω ότι τα ομόλογα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πάνε στον ESM» ανέφερε και διευκρίνισε ότι αλλάζουμε ομόλογα «δύσκολα» που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, με ομόλογα που εξυπηρετούνται πιο εύκολα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ για να εξηγήσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Θα έπρεπε να ήσασταν στον Άρη για να μην ξέρετε για την έκθεση του ΔΝΤ ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος», πρόσθεσε.
«Ζητάμε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας και να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο, και κάλεσε τον καθένα να αξιολογήσει το πρόγραμμα όταν θα έρθει στη Βουλή στο σύνολό του.
Παράλληλα έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες» που θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα είναι πιο ισχυρή μετά τη σημερινή συζήτηση.