«Υπέρτατος νόμος είναι το δίκαιο» - «Θερμή» αντιπαράθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του σε αυτό που εξελίσσεται σε μία από τις «θερμότερες» Ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απαντώντας κυρίως σε Φιλελεύθερους και ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, αφού δεν είναι δυνατόν να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ «θεσμών» και Ελλάδας το ΔΝΤ και όχι το κατεξοχήν όργανο δημοκρατικής αντιπροσώπευσης που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντέκρουσε τη σκληρή κριτική ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην καταθέτει προτάσεις, αναφέροντας τις προτάσεις των 47 σελίδων αλλά και το νέο πρόσφατο κείμενο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την «ισχυρή δέσμευση» να «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια και είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να αυξήσει τη φορολογία στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι να κόψει το ΕΚΑΣ. «Αν δεν ισχύει αυτό, τότε πρέπει να υιοθετήσουμε μια άποψη αντιδημοκρατική, ότι στις χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές αλλά να διορίζονται τεχνοκράτες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, σημειώνοντας ότι αν ήθελε το αντίθετο δεν θα ερμήνευε το δημοψήφισμα ως μη ρήξη.
«Θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα ακριβώς για να επιστρέψουμε τα δανεικά και να μην είμαστε υποχρεωμένοι σε νέα δάνεια για να επιστρέφουμε τα προηγούμενα» είπε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ του θύμισε, ότι κορυφαία στιγμή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί το 1953, όταν διαγράφηκε το 60% του χρέους της Γερμανίας και η σύνδεσή του με ρήτρα ανάπτυξης.

Σημείωσε επίσης ότι επί πέντε μήνες «περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε» ωστόσο, ανέφερε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα της λίστας Λαγκάρντ και το κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Εκτίμησε ότι η συζήτηση δεν αφορά μια χώρα αλλά το μέλλον της ΕΕ και ότι πάνω σε αυτό συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές για την ενοποίησης.

Αναφερόμενος, τέλος, στα περί «ελληνικής τραγωδίας» που ακούστηκαν από ομιλίες, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο δίδαγμα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ότι υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκαιο των ανθρώπων.

«Δεν προτάθηκε ποτέ μείωση των συντάξεων και μείωση των μισθών στην Ελλάδα. Δεν προτάθηκαν τέτοια μέτρα από εμάς. Δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για αυτό. Πρέπει τα πράγματα να μεταφέρονται όπως πρέπει, ακόμη και όταν οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική για να προκύψει ανάκαμψη», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε σφάλμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ ήταν οργισμένη καθώς είχε προηγηθεί η ομιλία Τσίπρα, ο οποίος για ακόμη μία φορά κατηγόρησε την Ευρώπη ότι επιχείρησε να του επιβάλλει περικοπές σε συντάξεις.

«Θα αντιπαρατεθούμε με εσάς πολιτικά» είχε δηλώσει νωρίτερα στην ομιλία του ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφερντ Βέμπερ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος, ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην έννοια της Δημοκρατίας : « Ο Τσίπρας» είπε, «ότι εμφανίζεται εδώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής δημοκρατίας, διοργάνωσε δημοψήφισμα και είναι νικητής με 61%. Κύριε Τσίπρα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανακοίνωσε και εκείνος ότι σκέπτεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα γιατί οι Σλοβάκοι δεν μπορούν πια να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τους Έλληνες. Κύριε Τσίπρα σας ερωτώ λοιπόν, οι άλλοι δικαιούνται να ψηφίζουν; Στην Ευρώπη έχουμε αρκετά μέλη και δεν είναι το άθροισμα των δημοψηφισμάτων, είναι η αναζήτηση του συμβιβασμού. Και αυτόν τον δρόμο φοβάμαι ότι εσείς τον εγκαταλείψατε».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ορισμένοι ευρωβουλευτές ανύψωσαν στα έδρανα πλακάτ με το ΟΧΙ γραμμένο με κόκκινα γράμματα, προκαλώντας μια σχετική αναταραχή στο ημικύκλιο.

Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε : «Ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ σας λέω ότι θα αντιπαρατεθούμε με εσάς πολιτικά. Εσείς επιζητάτε και αγαπάτε τη σύγκρουση, εμείς τον συμβιβασμό. Εσείς θέλετε και επιζητάτε την αποτυχία, εμείς την επιτυχία, εσείς θέλετε τη διαίρεση της Ευρώπης, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη. Επιτέλους επανέλθετε στη λογική και καταθέστε ένα πρόγραμμα».

 

Aλέξης ΤσίπραςΒέμπερΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ