«Το πείραμα λιτότητας στην Ελλάδα απέτυχε» - Σκληρή επίθεση από Φιλελεύθερους και ΕΛΚ

Με χειροκροτήματα, αναρτημένα «Όχι» με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο σε βουλευτικά έδρανα, αλλά και με αποδοκιμασίες σε σημεία της ομιλίας του έγινε δεκτός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντε μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση».

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την προσπάθεια αντοχής από τον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια και ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρεός διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».

«Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης. Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για τα δεινά της πατρίδας μου φταίνε οι κακοί ξένοι. Η πατρίδα μου έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου».

Πολύ σκληρή επίθεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ αμέσως μόλις ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες σημείωσε ότι «συναγελάζεσθε με λάθος φίλους». Παράλληλα κατέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Έλληνες και διερωτήθηκε ότι “είπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα;”.

Ο κ. Βέμπερ στην ομιλία του ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να μη λέει ψέματα για την απομείωση του χρέους που βαραίνει τους Ευρωπαίους πολίτες. «Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων» σημείωσε ο κ. Βέμπερ και απευθυνόμενος προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε με νόημα: «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσείς καταθέσατε καταστροφικό προυπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Βέμπερ επικράτησε χάος στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς άλλοι βουλευτές χειροκροτούσαν και άλλοι αποδοκίμαζαν.

Aλέξης ΤσίπραςΒέμπερΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο