Γκρίλο: Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να αποχωρήσουν από το ευρώ

Αργά ή γρήγορα, η καταχρεωμένη Ελλάδα θα πρέπει να «αντιμετωπίσει μια έξοδο από το ευρώ» επισήμανε ο ηγέτης του ιταλικού κινήματος«Πέντε Αστέρων» Μπέμπε Γκρίλο και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ιταλία. Μιλώντας στο CNCB ο Μπέμπε Γκρίλο δήλωσε ότι η Ιταλία – η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο χρέος στη ζώνη του ευρώ μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για το αν η Ιταλία πρέπει να επιστρέψει στη λιρέτα, ο κ. Γκρίλο ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, με μια κεντρική (τράπεζα) η οποία θα έχει υπό τον έλεγχό της τη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Κάθε χώρα με το δικό της νόμισμα και η ΕΚΤ θα ελέγχουν τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας» επισήμανε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν είναι οικονομολόγος, ωστόσο, τάχθηκε υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών και κατά της λιτότητας επικαλούμενος μάλιστα και τους οικονομολόγους Τζόσεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν. «Λένε πως αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί. Το λέω με την ψυχή μου. Το λέω με την κοινή λογική ενός κωμικού» κατέληξε ο Μπέμπε Γκρίλο.

ΓκρίλοΕΛΛΑΔΑευρώΙταλία