Μπερντ Ρίγκερτ: "Το αριστερό πείραμα απέτυχε"

Επανέρχεται με καυστικό άρθρο του εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες, Μπερντ Ρίγκερτ, ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια των οικονομικών της αντοχών, είναι απομονωμένη και πως οι Έλληνες θα πρέπει να καταψηφίσουν την κυβέρνησή τους.

“Το νέο σάλτο του Έλληνα Πρωθυπουργού, η αίτηση δανειοδότησης της τελευταίας στιγμής, είναι ένας καθαρός προεκλογικός ελιγμός. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε λίγες ώρες πριν από την λήξη του δεύτερου προγράμματος, το οποίο αυτός αρνήθηκε, ένα τρίτο πρόγραμμα από τους δανειστές, τους οποίους καθυβρίζει ως βασανιστές. Που έγκειται η λογική;

Ο Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως η Ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγκρίνει αυτή την βεβιασμένη πρόταση μέσα σε μερικές ώρες. Στο εσωτερικό της χώρας όμως μπορεί να κερδίσει πόντους λέγοντας πως πολέμησε μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι τόσο άφρονες οι Έλληνες; Θα φανεί στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Εντωμεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται πλέον τόσο σίγουρος ότι ο κόσμος θα ψηφίσει «Όχι» στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος θέλει. Διαφορετικά πώς να ερμηνευθούν τα μηνύματα από την ομάδα του για μια ματαίωση ή αναβολή του δημοψηφίσματος;

Οι Ευρωπαίοι στις Βρυξέλλες έχουν απολέσει την ελπίδα να τα βρουν με την κυβέρνηση Τσίπρα. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ και ηγέτες της ΕΕ ζητούν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «Ναι» την ερχόμενη Κυριακή . Εάν ο Τσίπρας αποτύχει με το δημοψήφισμά του, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί, εάν έχει ίχνος αισθήματος ευθύνης.Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται χωρίς βοήθεια από έξω. Η χώρα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές. Η επιβίωσή της εξαρτάται από την ΕΚΤ, η οποία για λίγες μέρες ακόμα θα παρέχει οξυγόνο στις ελληνικές τράπεζες. Η Αθήνα έχει εξοργίσει το ΔΝΤ μην πληρώνοντας τη δόση. Η κρατική χρεοκοπία και η τεχνική έξοδος από το ευρώ είναι θέμα χρόνου.

Με δεδομένη τη δραματική αυτή κατάσταση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει από το να χλευάζει θρασύτατα τους Ευρωπαίους. Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι η Ελλάδα χρωστάει 120 δις ευρώ μόνο στην ΕΚΤ. Μια έξοδος θα ήταν πολύ ακριβή για τους δανειστές και για το λόγο αυτό κανείς ποτέ δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το πήγε ακόμα πιο μακριά λέγοντας πως θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον της ΕΚΤ και της ευρωζώνης εάν δεν ρεύσει χρήμα. Γελοίο! Για ένα Grexit φροντίζει ο ίδιος με την καταστροφική του πολιτική. «Η χώρα είναι ήδη χρεοκοπημένη». «Δεν μπορούμε να εισπράξουμε φόρους. Δεν είμαστε σε θέση». Λόγια του Γιάνη Βαρουφάκη των τελευταίων εβδομάδων.

Αξία δεν έχει μόνο η ψήφος των Ελλήνων

Το αριστερό πείραμα απέτυχε. Τα έξοδα θα πρέπει να τα αναλάβουν οι Έλληνες. Οι δανειστές θα πρέπει να αντέξουν βαριά δάνεια και να τα μετακυλήσουν στις επόμενες γενιές. Τα δάνεια από τον Μηχανισμό Σταθερότητας λήγουν σε τριάντα χρόνια. Κανείς δεν θέλει να ταπεινώσει την Ελλάδα ή να της αφαιρέσει την ανεξαρτησία όπως υποθέτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ακροδεξιός εταίρος του. Η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί καμία βοήθεια, αλλά μετά θα πρέπει να τα καταφέρει χωρίς τις πιστώσεις των άλλων. Κυρίαρχα, μόνη της. Όλα αυτά δεν έχουν πια σχέση με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Τώρα μπορεί να ελπίζει κανείς σε μια νέα αρχή μετά το δημοψήφισμα ή η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, μια απόφαση του λαού είναι νόμιμη. Αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα. Όταν ρώτησα έναν πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ εάν θα πρέπει να ψηφίσουν και οι Γερμανοί, οι Φιλανδοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και άλλοι, εάν η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται, καταρχάς σιώπησε και μετά απάντησε ένα χαμηλόφωνο όχι. Ο ένας είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους 18; Δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο”.

Πηγή: DW

Aλέξης ΤσίπραςδημοψήφισμαΕΛΛΑΔΑΕυρωζώνηΜπερντ Ρίγκερτ