Σε καθοριστικό παράγοντα για τις περαιτέρω εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα αναδεικνύεται το δημοψήφισμα της Κυριακής. Τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ, έχουν τα χέρια δεμένα και δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, εάν δεν υπάρχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι πλέον ανύπαρκτη.
Η ελληνική υπηρεσία της DW σημειώνει, ότι μέσα σε αυτό το κλίμα που απηχεί και ολόκληρη την Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκτιμά σε συνέντευξη στην εφημερίδα Passsauer Neuen Presse ότι οι συνεχείς νέες προτάσεις από την Αθήνα ελάχιστα βοηθούν. Τον σκεπτικισμό του εκφράζει γύρω από το ελληνικό αίτημα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης από την προστατευτική ομπρέλα του ESM. «Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για νέο πακέτο όσο καιρό επικρατεί ανασφάλεια γύρω από τις εξελίξεις στην Αθήνα».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε την διαπραγματευτική τακτική του Α. Τσίπρα, που την αποκάλεσε «πολύ εκνευριστική, απογοητευτική και κυρίως με δραματικές διαστάσεις για τον ελληνικό πληθυσμό». Επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν σε μια χρονική στιγμή που είχε σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους Θεσμούς και την Ελλάδα, να διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις επειδή η άλλη πλευρά δεν θέλει τρίτο πακέτο, να εξαγγέλλεται δημοψήφισμα και στη συνέχεια να ασκείται πολεμική κατά της Ευρώπης. «Αυτό το πήγαινε – έλα είναι κουραστικό, πολλοί άνθρωποι έχουν μπουχτίσει». Πρόσθεσε πάντως ότι χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ μπορούν ακόμη να αποφευχθούν.
Από την πλευρά, μιλώντας στην εφημερίδα die Welt, η Κάτριν Γκέρινγκ – Έκχαρντ, επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, κάλεσε τον Α. Τσίπρα να λάβει καθαρές αποφάσεις για τους εξοπλισμούς, τους πλουσίους και την Ορθόδοξη Εκκλησία. «Με εκνευρίζει η άπωση για μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είναι κάτι το αυτονόητο για μια αριστερή κυβέρνηση» τόνισε, ζητώντας περικοπές των εξοπλισμών, φορολόγηση των πλουσίων και ψαλίδισμα των προνομίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Μετά το κράτος, η εκκλησίας είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα».
Ο γερμανικός Τύπος προτάσσει το ενδεχόμενο μιας “εξέγερσης Grexit” στο κόμμα της Καγκελαρίου. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των βουλευτών που εναντιώνονται στην πολιτική διάσωσης της Μέρκελ συνεχώς μεγαλώνει. Στην τελευταία ψηφοφορία τον περασμένο Φεβρουάριο 29 βουλευτές από την Χριστιανική Ένωση ψήφισαν κατά της παράτασης του προγράμματος, ενώ άλλοι 100 ψήφισαν μεν υπέρ ωστόσο διατύπωσαν γραπτώς τις επιφυλάξεις τους. Αυτός ο σκεπτικισμός έχει διογκωθεί τα τελευταία 24ωρα.
Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, όπως πληροφορείται το Spiegel από ηγετικά στελέχη της παράταξης. «Τα τελευταία 24ωρα άνοιξαν τα μάτια και στον τελευταίο ονειροπόλο», είπε ο Κρίστιαν φον Στέτεν, από την ισχυρή πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο. «Αυτοί οι έλληνες κυβερνητικοί εκπρόσωποι είναι τζογαδόροι». Ο Κάρστεν Λίνεμαν, από τον πυρήνα της CDU θεωρεί ότι δεν υπάρχει βάση για νέες διαπραγματεύσεις. Την ίδια άποψη πρεσβεύει και ο Κάι Γουιτάκερ, που αποκλείει νέες διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο, επειδή «η ελληνική κυβέρνηση δεν προτείνει μεταρρυθμίσεις, ούτε αφήνει να διαφανεί ότι θεωρεί απαραίτητο να γίνουν».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη Μέρκελ λοιπόν ότι το κλίμα αγανάκτησης έχει καταλάβει ολόκληρη την κοινοβουλευτική της ομάδα. Ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκίντερ Κρίχμπαουμ αμφιβάλει για το εάν υπάρχει βάση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Μιλώντας στο πρώτο δημόσιο κανάλι ARD της γερμανικής τηλεόρασης επεσήμανε ότι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του ESM είναι κίνδυνος για τη σταθερότητα ολόκληρου του χώρου των χρηματαγορών, «και κάτι τέτοιο δεν βλέπω», κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πραγματικότητα.Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που άρχισε τις πρώτες συζητήσεις για το ποια βοήθεια μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως πληροφορείται η εφημερίδα Handlelsblatt από κυβερνητικούς κύκλους, τα μέλη της ομάδας συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.
Συζητήθηκαν από το πως οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν τις εξαγωγές προς την Ελλάδα παρά τα capital controls, μέχρι τι μπορεί να χρειαστεί πχ. σε ιατροφαρμακευτικό υλικό σε περίπτωση που προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.Τμήμα της βοήθειας θα καλυφθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο από κονδύλια σε διμερές επίπεδο. Βέβαια η γερμανική κυβέρνηση κάνει τις προετοιμασίες της με την ελπίδα πάντως όλα αυτά να μείνουν στα χαρτιά.
Πηγή: DW