Διεθνείς πιέσεις σε κλίμα έντονης εσωτερικής πόλωσης

Οποιος έχει το πιο “παγωμένο αίμα”, αλλά και την τύχη των ευνοϊκών συγκυριών, φαίνεται ότι μπορεί να “επιβιώσει”, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, από το φυγόκεντρο “τέντωμα” των αντιθέσεων πάνω στο “ελληνικό ζήτημα” σε διεθνές επίπεδο.

Πλησιάζοντας προς την Κυριακή του δημοψηφίσματος μέσα σε κλίμα εντεινόμενης πόλωσης, εκατέρωθεν πολιτικών εκβιασμών – που φτάνουν ακόμη και σε επίπεδα πολιτικού αμοραλισμού όταν αφορά στο μεροκάματο των εργαζομένων στον ιδιωτικό, αλλά και το δημόσιο τομέα – και άθλιας αντιμετώπισης των ηλικιωμένων που εξαναγκάζονται, ως μη όφειλαν, να δίνουν “μάχες” για ένα ελάχιστον μέρος της σύνταξής τους, η πολιτική “αντανάκλαση” των εξελίξεων στο εξωτερικό χαρακτηρίζεται από πιο “πλουραλιστικές” προσεγγίσεις από όσες ίσως θα ανέμενε κάποιος.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του αρθρογράφου του Guardian που θεωρεί δεδομένο πως η ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική “ελίτ” δεν αρκείται σε μια “συνθηκολόγηση” της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε αλλαγή της.

«Αυτό φυσικά δεν θα επιτευχθεί με στρατιωτική παρέμβαση – αυτή η επιχείρηση κατευθύνεται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, και όχι από την Ουάσιγκτον», αναφέρει, με μάλλον πικρή ειρωνεία, ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Όλες τους οι ενέργειες τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκε για να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας, φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν διχασμό ή να δυσφημίσουν την κυβέρνηση του Τσίπρα».

Αν και η χθεσινή πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού έμοιαζε σχεδόν με πλήρη αποδοχή του πακέτου λιτότητας για το οποίο οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν αυτή την Κυριακή, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες έως ότου το δημοψήφισμα λάβει χώρα. Αυτό για τον αρθρογράφο αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεων των δανειστών που θέλουν να «ξεφορτωθούν» τον Τσίπρα.

Την ίδια η ώρα οι ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι το Grexit θα οδηγήσει πιθανά την Ελλάδα στην “αγκαλιά” της Ρωσίας απειλώντας την κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο, εμφανίζονται “ήρεμες” σε ό,τι αφορά στην αντανάκλαση της ελληνικής κρίσης στην οικονομία τους, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει ότι “η παρούσα απειλή από την Ελλάδα δεν συνιστά άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία” διότι “δεν υπάρχει μεγάλη απευθείας έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στην ελληνική”.

Οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν πάντως ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επαναλάβει μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης. «Και αυτό πρόκειται να απαιτήσει κάποιες επιπλέον διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο συμφέρον που έχουν στην επίλυση της κατάστασης».

Ταυτόχρονα, η γερμανική αντιπολίτευση πιέζει έντονα την Καγκελάριο Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα, τόσο με άμεση οικονομική “ένεση” όσο και με “κούρεμα” του χρέους. “Η Καγκελάριος έμεινε πολύ καιρό εκτός. Τώρα πρέπει να ηγηθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της.

Επιπλέον, η Αθήνα έχει ανάγκη από περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει η Μέρκελ να επιβληθεί στη διεθνή σκηνή, αλλά και στο κόμμα της. Οι πιστωτές της Αθήνας θα πρέπει να της δώσουν χρόνο” δηλώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος των Γερμανών “Πράσινων”.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, φαίνεται να “ανοίγει”, παρά να “κλείνει” το θέμα της συμφωνίας αναφερόμενος στην επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τις προτεινόμενες προσαρμογές στην πρόταση των δανειστών: “Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα τότε θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του προγράμματος» σημείωσε ο κ. Σουλτς.

Aλέξης ΤσίπραςδημοψήφισμαΗΠΑΜέρκελΣουλτς