Σε «τεντωμένο σχοινί»... με το «ψαλίδι» στο Eurogroup

Την παράταση του προγράμματος διάσωσης για λίγες εβδομάδες θα ζητήσει ο Έλληνας Υπουργός Oικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης από το Eurogroup, όπως ο ίδιος αποκάλυψε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. Στόχος είναι να διευκολυνθεί το δημοψήφισμα.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, στο πνεύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Όπως επισήμανε, η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των πιστωτών, ενώ τόνισε πως θέλει η ΕΕ να επιστρέψει τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ανοικτές κατά την μεταβατική περίοδο της διάσωσης και πως ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να το διασφαλίσει αυτό.

Το παραπάνω αίτημα πάντως απορρίφθηκε από το Euro Working Group όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.

Όπως έγινε γνωστό, οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση που είχαν θέσει στο Eurogroup αφήνοντας χωρίς περιεχόμενο το δημοψήφισμα. Ο λόγος τώρα περνάει στο Eurogroup, το οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, παίρνοντας της σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια.

«Όχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Τσίπρας αναμένεται να πει και το Eurogroup, όπως διαφάνηκε τόσο από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών κατά τις προσελεύσεις, όσο και από τη σχετική εισήγηση του Euroworking Group.

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα πιάσει το απλωμένο χέρι (ενν. των εταίρων της). Αν είναι αυτό να γίνει με τη μορφή δημοψηφίσματος, ας είναι έτσι», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» και ζητάει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν από το δημοψήφισμα «να τοποθετηθεί καθαρά μέσα στην κυβέρνησή του και στην κοινή γνώμη υπέρ του συμβιβασμού».Εκτιμά ότι τώρα υπάρχει στο τραπέζι μια καλή πρόταση των πιστωτών.

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η Ευρώπη να γίνει κοινωνικότερη και να διατηρήσει την συνοχή της», δηλώνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ στην «Rheinische Post» και προσθέτει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί για την δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επισημαίνει ότι «αυτός ο φόβος μπροστά στον συμβιβασμό αποδυναμώνει την Ευρώπη».

Πηγές: «Πρώτο Θέμα», «Ημερησία», «ΣΚΑΪ»

EurogroupΒαρουφάκηςπαράταση