Α.Μπαλτάς: Τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων έγιναν εντολοδότες και ελεγκτές του εαυτού τους

Επιστολή προς τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος των Πανεπιστημίων της χώρας απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

“Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της, εξήγγειλε την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος”, σημειώνει ο Υπουργός και παραθέτει ότι “οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την τοποθέτηση είναι ανεξάρτητοι τόσο από το έργο που επιτελέσατε όσο και από την προσωπική συμβολή σας, την ανιδιοτελή συμμετοχή και διάθεση προσφοράς σας.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι ο τρόπος που θεσμοθετήθηκαν τα Σ. Ι. τα ανήγαγε σε «εντολοδότες και συγχρόνως ελεγκτές του εαυτού τους, γεγονός που υπονομεύει κάθε ευνομούμενο οργανισμό. Υπό αυτή τη συνθήκη, η λειτουργία των Σ. Ι. δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα συναφή με σύγκρουση αρμοδιοτήτων, να οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης αποφάσεων, σε συγχύσεις που πυροδότησαν εντάσεις και αντιθέσεις και κάποιες φορές σε τελμάτωση».

Αυτά τα ζητήματα εν πολλοίς όπως συνεχίζει «εμπόδισαν τα Σ. Ι. να ασκήσουν και την άλλη θεσμοθετημένη αρμοδιότητά τους, δηλαδή να παράσχουν ουσιώδεις και εφαρμόσιμες συμβουλές ως προς την στρατηγική ανάπτυξης των αντίστοιχων ιδρυμάτων και να ωθήσουν προς την αναγκαία όσο και πολύπλευρη εξωστρέφειά της».

Επίσης η εκ του νόμου απορρέουσα υποχρέωση των Σ. Ι. είναι να «προεπιλέγουν τους αντίστοιχους πρυτάνεις και κοσμήτορες εγείρει «ζητήματα ουσιαστικής, αν όχι και τυπικής, δημοκρατικής νομιμότητας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εν τοις πράγμασι μεγάλες εντάσεις και οξείες αντιπαραθέσεις εντός των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας».

Αναφορικά για το Πολυνομοσχέδιο που τίθεται στη διαδικασία της διαβούλευσης ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «επιδιώκει απλώς να ξεκαθαρίσει το έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική, πλατειά και σε βάθος συζήτηση που θα αφορά ολόκληρο το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Ακόμα ο Υπουργός δηλώνει προκαταβολικά ότι «Συμβούλια πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μας φαίνονται αναγκαία. Όπως μας φαίνεται αναγκαία και η δημιουργία ενός γνήσιου αντιγραφειοκρατικού θεσμού που θα μεριμνά για τα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα και ενδεχομένως θα εποπτεύει τις συναφείς δραστηριότητες, χωρίς όμως να εμπλέκεται καθόλου στις ακαδημαϊκές λειτουργίες των Ιδρυμάτων. Ας θεωρηθεί, λοιπόν, αυτή η επιστολή ως έναυσμα για να ξεκινήσει η αντίστοιχη αναγκαία και εις βάθος συζήτηση».

Κλείνοντας την επιστολή τα μέλη των Συμβουλίων υπογραμμίζει ότι η ήδη «εκφρασμένη, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες διαθεσιμότητα σας να υπηρετήσετε ανιδιοτελώς την υπόθεση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και από τη μακροχρόνια προσωπική πορεία και πολιτεία σας, με καθιστά βέβαιο ότι θα θελήσετε να συνδράμετε και αυτή τη νέα προσπάθεια που θέλει να ξεκινήσει με ακαδημαϊκά σαφέστερους και λιγότερο προβληματικούς όρους. Τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να σας χρειάζονται».

επιστολήΜπαλτάςΠανεπιστήμιαΣ.Ι.