Οι διορθώσεις με κόκκινο χρώμα στο έγγραφο των ελληνικών προτάσεων λένε τη δική τους ιστορία. Οι δανειστές έριξαν μια ματιά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τις απέρριψαν, αντιμετωπίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό όπως ένας δάσκαλος θα φερόταν σε έναν αργόστροφο μαθητή.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε άρθρο του o Larry Elliot του Guardian, τονίζοντας το μήνυμα που ήθελαν να αποστείλουν οι δανειστές στέλνοντας πίσω το αναθεωρημένο κείμενο στους Έλληνες λέγοντας ότι: Το γραπτό σας είναι απαράδεκτο, ξαναγράψτε το.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτή η ενέργεια των Ευρωπαίων δυσκολεύει κατά πολύ τη ζωή του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε σημαντικές υποχωρήσεις πιστεύοντας πως θα ήταν αρκετές για να ικανοποιήσουν την άλλη πλευρά.
«Η Αθήνα δεν θα έπρεπε να νιώθει έκπληξη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δανειστές, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της χώρας πρέπει να περιλαμβάνουν κατά 80% μέτρα για μειώσεις δαπανών και μόλις κατά 20% μέτρα για φόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Elliot. Προσθέτει μάλιστα ότι το έγγραφο του Τσίπρα κινούνταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, με το 92% των μέτρων να αφορούν σε φόρους.
Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, ακόμη και αν το Κράτος κατάφερνε να συλλέξει όλους τους φόρους, πράγμα μάλλον αδύνατο, το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις θα αποτελούσαν εμπόδιο για την ανάπτυξη. Ο Ολιβιέ Μπλανσάρντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι δανειστές αρχίζουν να αποδέχονται ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3% είναι ανέφικτη για την Ελλάδα και ότι ένα ποσοστό κοντά στο 1% είναι πιο ρεαλιστικό. Είχε επισημάνει ωστόσο ότι ακόμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και τις συντάξεις.
Τονίζοντας ότι οι συντάξεις είναι καίριο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, αφού οι δαπάνες τους φτάνουν στο 16% του ΑΕΠ, ο κ. Μπλανσάρντ εξηγούσε τότε ότι απαιτούνται μειώσεις στο 1% του ΑΕΠ (από αυτό το 16%).
«Παραμένουμε ανοιχτοί σε ισοδύναμα μέτρα, αρκεί όμως να έχουν δημοσιονομικό κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιφανής οικονομολόγος παρά το γεγονός ότι, όπως επισήμανε η Αθήνα, ούτε τα νούμερα του ΔΝΤ βγάζουν νόημα χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
«Η ελάφρυνση του χρέους θα συνέβαλε στο να επιτευχθεί το ακατόρθωτο. Θα περιόριζε την ανάγκη για λιτότητα και θα ήταν η λιγότερο τοξική λύση από πολιτικής άποψης για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ το γνωρίζει γι’ αυτό και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο κ. Elliot.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι εταίροι της Ελλάδας είναι απολύτως αρνητικοί σε αυτήν τη λύση, καθώς θεωρούν ότι θα επιβάρυνε τους δικούς τους φορολογούμενους, ενισχύοντας τα κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία που τάσσονται κατά της λιτότητας» προσθέτει ο αρθρογράφος και καταλήγει λέγοντας ότι αυτή η στάση αφήνει στον Τσίπρα μόνο δύο επιλογές: Άνευ όρων παράδοση ή αποχώρηση.