Η «μάχη» της πειθούς...

Στο επίπεδο της της πολιτικής «ζύμωσης», όχι μόνο έναντι των πολιτών αλλά και του εσωτερικού της, «μεταφέρεται» πλέον η υπόθεση των μέτρων από την κυβέρνηση με στόχο να πείσει, εντός πολύ ασφυκτικού χρονικού πλαισίου, ότι ναι μεν η πρότασή της προς τους «θεσμούς» δεν αντανακλά το πρόγραμμά της, αλλά και ότι, παρόλ’ αυτά, για «πρώτη φορά» επιβαρύνονται οι «έχοντες».

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη δήλωσή του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής και ακολούθησε από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πάντως, όλες οι αναλύσεις από τα ΜΜΕ καταλήγουν ότι τα μέτρα θα επιφέρουν έμμεσες, πλην όμως σαφέστατες, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ενώ ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση το ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ενταχθούν στους δύο συντελεστές ΦΠΑ.

Όπως προκύπτει από τις πρώτες καταγραφές του Τύπου, η αύξηση της εισφοράς Υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 5% και η  καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδοχών του συνταξιούχου κατά 6%. Αυτό σημαίνει ότι η επικουρική μπορεί εμμέσως να μειωθεί από 6 έως 26 ευρώ ενώ η κύρια από 4 έως 23 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα, ο συνταξιούχος που εισπράττει 800 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα χάσει συνολικά 18 ευρώ. Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε  απώλεια του πραγματικού εισοδήματος του συνταξιούχου.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέτρα θα είναι οριζόντια και θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το ύψος των συντάξεων.

Επιπλέον, η ακύρωση της μείωσης κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί, συνεπάγεται μείωση 1% σε όλα τα εισοδήματα από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Και σε αυτή την περίπτωση, η μείωση θα ισχύσει άμεσα μέσω της αυξημένης παρακράτησης από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, καταργείται και η μείωση 2,9% που καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες, γεγονός το οποίο η πείρα έχει δείξει οδηγεί στην μετακύλιση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους και πάλι στους μισθωτούς.

Η αύξηση της εισφοράς στα επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%, με στόχο 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016 θα έχει αποτέλεσμα την αντίστοιχη συμπίεση του εισοδήματος των μισθωτών, ανάλογα με το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.

Η τμηματική κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με στόχο 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016, ουσιαστικά οδηγεί, πάλι έμμεσα, σε σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πάντως, ο ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στην ίδια λογική του «μισοάδειου – μισογεμάτου» ποτηριού, εκτίμησε σήμερα ότι αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο, με τη συμφωνία που συζητάει η κυβέρνηση με τους πιστωτές.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε συγκεκριμένα ότι «αυτό καθαυτό το γεγονός ότι επιτυγχάνεται συμφωνία έχει τεράστια σημασία καθώς θα αποδεσμευτούν οι περιορισμοί που υφίσταται η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα θα είναι μια σιφώνια με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, απόλυτα ασφαλή και εγγυημένο. Θα είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου. Αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο.»

μέτρασυμφωνίαΣυντάξεις