«Ο Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή της Μέρκελ»! Το πρακτορείο «Bloomberg» σε πρόσφατο δημοσίευμά του επικαλείται πηγή που γνωρίζει την λογική της γερμανικής κυβέρνησης, και υποστηρίζει ότι ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος δηλώνει πως θέλει να διατηρήσει το ευρώ ανέπαφο, ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς υπερεκτιμά την προθυμία της να συμβιβαστεί. Η ίδια πηγή τόνισε πως η κ. Μέρκελ αναμένεται να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας με μια εκτίμηση της Καγκελαρίας ότι η οικονομική επίπτωση στη Γερμανία από μια ελληνική χρεοκοπία θα περιοριζόταν στα 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος «σκληραίνει» τη στάση της, θα πάρει μαζί της αυτούς τους υπολογισμούς στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με τον κ. Τσίπρα και τους άλλους 17 ηγέτες σήμερα στις Βρυξέλλες. Το δημοσίευμα του Bloomberg επισήμανε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δοκιμάζει την υπομονή της, ρισκάροντας την καλύτερη ελπίδα που έχει για να διατηρήσει τη χώρα του στο ευρώ.
«Η Μέρκελ έχει ακόμη απλωμένο χέρι στους Έλληνες αλλά είναι σαφές τώρα ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη μέση του τραπεζιού για να κλείσει μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στην Φρανκφούρτη. «Οι Έλληνες πρέπει να ξυπνήσουν γρήγορα στην πραγματικότητα ότι η Γερμανία έχει κάνει τη δουλειά της και έχει υπολογίσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη».
Άλλη μία πηγή που βρίσκεται κοντά στην Γερμανίδα Καγκελάριο, δήλωσε στο Bloomberg ότι καθώς εκείνη και ο κ. Τσίπρας ετοιμάζονται να συναντηθούν για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το αδιέξοδο σε πολιτικό επίπεδο, η ίδια δεν είναι ακόμη σίγουρη εάν ο κ. Τσίπρας είναι ένας ιδεολόγος ή ένας ρεαλιστής που ενδιαφέρεται να κάνει μια συμφωνία.
Η πρώτη πηγή σχολίασε πως με τον κ. Σόιμπλε να φέρεται να εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών, η Καγκελαρία έχει αναζητήσει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αρχές για την «τρύπα» που θα δημιουργούσε μια ελληνική στάση πληρωμών επί των δανείων βοήθειας, στον προϋπολογισμό της Γερμανίας. Η επίδραση θα ανερχόταν πιθανώς στα 40 δισ. ευρώ για τα επόμενα 40 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2020, όταν η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα ευρωπαϊκά δάνεια βοήθειας, έναντι εκτιμήσεων για 70 δισ. ευρώ από τον Marcel Fratzscher, τον επικεφαλής του ινστιτούτου DIW.