Συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών θα έχει την Δευτέρα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ θα έχει προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και φέρεται να είναι ο άνθρωπος που «έκλεισε» και την συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών.
Στόχος της έκτακτης αυτής συνάντησης είναι να συζητηθεί το κατά πόσο υπάρχει όντως πεδίο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να προετοιμαστεί το έδαφος, αναλόγως, για την Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει.
Πριν γίνει γνωστή η έκτακτη αυτή συνάντηση, η εφημερίδα Financial Times μετέδιδε ότι τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, διεμήνυσαν στον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Κυριακής ότι στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα συζητηθούν «τεχνικές λεπτομέρειες» αλλά μόνο μια «έτοιμη συμφωνία» που θα έχει, ήδη, συζητηθεί και εγκριθεί από Θεσμούς. Σύμφωνα, δε, με το δημοσίευμα φέρονται να τηλεφώνησαν στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου για να τον ενημερώσουν σχετικά.
Η νέα ελληνική πρόταση, που θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση αυτή, και προφανώς και στο Eurogroup, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.
Για τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%. Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι δανειστές όμως φέρονται να επιμένουν σε άμεση κατάργησή τους.
Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις καθώς και περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, φόρο στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ, περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να ζητά να υπάρχει στην όποια συμφωνία σαφής αναφορά στη χρηματοδότηση της χώρας και στη ρύθμιση του χρέους. Εντούτοις διαρροές που αποδίδονται σε κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να δεχτεί ακόμη και «μερική συμφωνία» και όχι «συμφωνία για όλα» που θα μπορούσε να έχει την μορφή μιας νέας παράτασης της δανειακής σύμβασης, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση αλλά δεν θα την απορρίψει κιόλας.