Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως απαράδεκτη την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική της χώρας η Πρόεδρος της Βουλής, επιστρέφοντάς την με βαρύτατες καταγγελίες για τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Από το Προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε επίσης πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε επίσης πως στις 21 Μαΐου 2015 η Υποεπιτροπή της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που έχει αναλάβει την συλλογή στοιχείων από αρμόδιες αρχές και ιδρύματα, ζήτησε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να της χορηγήσει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και αναγκαία για την διεξαγωγή του πλήρους λογιστικού ελέγχου.

Απαντώντας στο αίτημα, με επιστολή του στις 27 Μαΐου, ο κ. Στουρνάρας, πρώην Υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζει ότι «χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ, αυτά που μπορούσαμε να βρούμε και από αλλού και ότι οι τηρήσεις των λογαριασμών του ελληνικού δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και από τροφοδότες λογαριασμούς καλύπτονται από το απόρρητό των τραπεζικών καταθέσεων», κατήγγειλε η Πρόεδρος της Βουλής.

«Απαντά ότι είναι απόρρητα για το Κοινοβούλιο τα στοιχεία κίνησης των λογαριασμών από τους οποίους υποτίθεται ότι έχουν περάσει τα χρήματα που φέρονται ότι πέρασαν τα χρήματα που δόθηκαν ως οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», τόνισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ξεκαθάρισε ότι «η άρνηση δεν γίνεται αποδεκτή, η Επιτροπή θα επανέλθει».

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει ότι η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

έκθεσηΖωή ΚωνσταντοπούλουΤράπεζα της Ελλάδος