DW: "Διάλογος κωφών"

Σε διάλογο κωφών εξελίσσονται οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της μετά την αποτυχία και του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με την μία να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση η Ελλάδα φαίνεται να χάνει και τους τελευταίους της συμμάχους στους κόλπους της γερμανική κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Όπως επισημαίνει το Spiegel online, η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό όσο και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους. Στη συνεδρίαση του προεδρείου της CDU χθες το απόγευμα ακόμη και η Καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit.

«Η ατμόσφαιρα έχει σαφώς μεταστραφεί», αναφέρεται από ηγετικά στελέχη του κόμματος. Κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για τη διάσωση της Ελλάδας καθώς ακόμη και μια συμβιβαστική συμφωνία θα ήταν περιορισμένης διάρκειας. Επικρίσεις διατύπωσε και για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αλλά και ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υιοθέτησε πολύ σκληρούς τόνους. Ενώ πριν τρία χρόνια υποστήριζε ότι χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει στο χάος ή σε παλιές ξεχασμένες αυταρχικές δομές, χθες διαμήνυσε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι εκβιάσιμες, ένα μήνυμα υπό μορφή άρθρου στην εφημερίδα Bild.

Προς την ίδια κατεύθυνση αντίστοιχα σχόλια και από άλλα στελέχη του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ενισχύεται η κριτική κατά των ελληνικών χειρισμών, από τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, γίνεται σαφές ότι η Αθήνα μπορεί ακόμη να ελπίζει στην υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του SPD. Ωστόσο, οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν έναν ακόμη πιο δραματικό τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση. Γιατί τόσο ο Σόιμπλε, όσο και ο Βαρουφάκης, έχουν χάσει πλέον στην πράξη κάθε αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης. Υπό αυτή την έννοια ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, θεωρεί ότι η οριστική συμφωνία – συμβιβασμός θα γίνει πλέον σε επίπεδο συνάντησης κορυφής και όχι στο Eurogroup της Πέμπτης (18.06).

Πάντως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει στο σημερινό φύλλο της Bild ότι δεν πρόκειται να καταθέσει νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων “γιατί το Eurogroup δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για την παρουσίαση θέσεων και προτάσεων που δεν έχουν ήδη συζητηθεί σε κατώτερο διαπραγματευτικό επίπεδο”.

Πηγή: DW

DWΓερμανίαδανειστέςΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ