Βαρουφάκης: Δεν έχουμε τη ρήξη στο τραπέζι, αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε

«Τη ρήξη δε την έχουμε στο τραπέζι αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε»τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας, που πραγματοποίησε στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Οι θεσμοί θα έχουν από εμάς τη μία λογική πρόταση μετά την άλλη αλλά δε θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωση μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που θέλουν , θα βαθύνει η κρίση», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης στο ένθερμο κοινό μπαίνοντας γρήγορα στο «ζουμί». Το ΔΝΤ δε θέλει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση, ξεκαθάρισε συμπληρώνοντας ότι το Ταμείο επίσης θέτει τον όρο της λιτότητας. «Έχουμε τρεις θεσμούς που δε θέλουν το ίδιο πράγμα αλλά και τα κράτη μέλη με τις δικές τους ατζέντες», επεσήμανε. «Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση, διαπραγματευόμαστε για το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε!», υπογράμμισε σχολιάζοντας την πορεία των συζητήσεων μέχρι τώρα και τις καθυστερήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε, ακόμη, ότι το Eurogroup χωρίζεται σε τρεις ομάδες. Σε εκείνους που πιστεύουν στην λιτότητα, οι οποίοι όπως είπε είναι λιγότεροι από πέντε, σε εκείνους που έχουν επιβάλλει λιτότητα αλλά δε πιστεύουν σε αυτή αλλά υπέκυψαν από φόβο μην εκτεθούν και τέλος από ηγέτες σημαντικών χωρών που φοβούνται μη τους επιβληθεί η λιτότητα αν η Ελλάδα τα καταφέρει να διαπραγματευτεί καλύτερα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναρωτήθηκε επίσης, «γιατί το κάνουν αυτό», αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και παράλογες, όπως ο ίδιος πιστεύει, αυξήσεις στον ΦΠΑ, τα τιμολόγια της ΔΕΗ κ.ο.κ. Ο Υπουργός κατηγόρησε τους δανειστές ότι χτυπούν τους πιο φτωχούς των Ελλήνων, μεταξύ αυτών και τους αγρότες, παρόλο που αυτό είναι μια αδιέξοδη στρατηγική και, βεβαίως, κοινωνικά ολέθρια.

Βαρουφάκηςδανειστές