Εντατικοποίηση των προσπαθειών και γεφύρωση των διαφορών περιείχε τελικά η πολυθρύλητη, χθεσινοβραδυνή συνάντηση του του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.
«Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε όπως πάντα σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. «Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα (Πέμπτη).
Σύμφωνα με την “Ημερησία”, γίνονται σκληρά παζάρια, κυρίως ως προς το ύψος του πλεονάσματος με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να είναι κάτω από 1% για το 2015 ώστε να είναι μικρότερης έκτασης τα μέτρα.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένες και το σκοτσέζικο ντους είναι το κύριο χαρακτηριστικό, γράφει η εφημερίδα. Από το απόλυτο αδιέξοδο, στα σενάρια για συμβιβασμό, στις δηλώσεις που βάζουν νέες φωτιές στις διαπραγματεύσεις και ξανά στις ελπίδες για μια λύση που θα γίνει απ’ όλους αποδεκτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση της Αθήνας για εννεάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά και για σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν το προγραμματισμένο στις 18 Ιουνίου ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας.