Bloomberg: Το Βερολίνο έχει έτοιμη συμφωνία για χρηματοδότηση - μεταρρυθμίσεις «σε δόσεις»

Συμφωνία σε «στάδια» είναι έτοιμη να προτείνει, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξει πρόοδος έστω βήμα το βήμα, και από την μία και από την άλλη πλευρά. Με βάση το δημοσίευμα, η Άνγκελα Μέρκελ θα έκρινε ως θετική εξέλιξη το να προχωρήσει η Αθήνα στην υλοποίηση μίας προς μίας των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές,  προκειμένου έτσι ν’ ανοίξει η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης και αυτή όμως σταδιακά: δηλαδή μεταρρύθμιση και μέρος χρηματοδότησης.

Αν και οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα γήρατος, δεν αποκλείουν, όπως υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, να δεχτούν μια σαφή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα προκαταβολικό μέτρο ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια. Έτσι, αν και η κυβέρνηση μπορεί να λάβει προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει με την υλοποίηση μίας μείζονος μεταρρύθμισης εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας εκτιμά μια πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Καμία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτή η μεταρρύθμιση-κλειδί, που θα «ανοίξει» τη χρηματοδότηση. Για να πείσει τους πιστωτές, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένη δράση. Μάλιστα, οι πηγές αυτές εκτιμούσαν ότι αν οι Έλληνες κινηθούν γρήγορα, τα κεφάλαια θα μπορούσε να εισρεύσουν στην Ελλάδα ακόμη και στις αρχές Ιουλίου.

Η Γερμανία, επίσης, δεν θα είχε αντίρρηση να επεκταθεί και πάλι το τρέχον πρόγραμμα, εάν ο κ. Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου.  Με το τρέχον πρόγραμμα να λήγει στις 30 Ιουνίου και καμία συμφωνία ακόμη στον ορίζοντα, τα σχόλια αυτά αντανακλούν μία γερμανική ευελιξία μεγαλύτερη από τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης, σχολιάζει το Bloomberg.

BloombergΒερολίνομεταρρυθμίσειςσυμφωνία