“Greeks chose poverty, let them have their way,” έγραφε χθες στους Financial Times ο Ιταλός οικονομολόγος Francesco Giavazzi. Κάποιοι εξοργίστηκαν από το άρθρο αυτό, κάποιοι άλλοι το βρήκαν εύστοχο. Αξίζει όμως μια ανάγνωση καθώς είναι ενδεικτικό της σταδιακής αλλαγής του κλίματος απέναντι στη χώρα μας η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.
Λογικά σε αυτό έχει συντελέσει ένας συνδυασμός κόπωσης, απογοήτευσης και εκνευρισμού για την αέναη διαπραγμάτευση, η οποία όλο ακούμε ότι τελειώνει και όλο συνεχίζεται. Για παράδειγμα, μέχρι πριν από λίγες ώρες ξέραμε ότι ο πρωθυπουργός θα είχε σήμερα μια κρίσιμη συνάντηση με την Angela Merkel και τον François Hollande στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για εύρεση μιας “πολιτικής λύσης” στη διαπραγμάτευση. Διαβάζουμε όμως ότι σύμφωνα με πηγή του Reuters, καμία τέτοια συνάντηση μεταξύ τους δεν έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ.
Σε αναμονή λοιπόν εξελίξεων, ας κλείσουμε με μια ενδιαφέρουσα χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια: “Μέχρι το 2018 πιθανότατα να είμαστε στα Μνημόνια. Εκτός και αν υπάρξει τώρα μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, που θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας που θα φθάσουν μέχρι το 2017 στα 30 με 40 δισ. ευρώ”.
Γιατί δεν θέλουμε να αντιληφθούμε το προφανές, ότι δηλαδή όσο οι αγορές συνεχίζουν να μη μας δανείζουν είμαστε στο έλεος αυτών που το κάνουν; Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο σύντομα θα λάβουμε τα μέτρα εκείνα που θα μας δώσουν ξανά πρόσβαση στις αγορές.