Αφόρητη είναι η πίεση που ασκούν οι δανειστές προς την κυβέρνηση ώστε να εξευρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Όσο ο χρόνος περνάει και δεν εμφανίζεται μια ταύτιση απόψεων στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, τόσο η πιθανότητα να υπάρξει ένα ατύχημα κονταίνει όλο και πιο πολύ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βλέπουν με επιφύλαξη πολλές από τις ιδέες που παρουσιάζει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ δεν φαίνεται καμιά σοβαρή ένδειξη ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για μια σοβαρή μεσοπρόθεσμη λύση για το χρέος και την ανάπτυξη.
Πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους των Βρυξελλών ενισχύουν την άποψη ότι μέσα σε αυτό κλίμα και εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση στις απόψεις των δυο πλευρών, είναι πιθανόν ακόμη και να αναβληθεί η τριμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το σενάριο αυτό δεν είναι φυσικά το πιο πιθανόν ωστόσο όμως είναι υπαρκτό με δεδομένη την επιδείνωση που παρουσιάζεται στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε σήμερα ότι «λάβαμε και εξετάζουμε επιμελώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι μελετώνται οι προτάσεις της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και αυτής που έφθασε στη Ε.Ε. σήμερα το πρωί. Συνεχίζοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.
Τέλος, σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι περιέχει η νέα τρισέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, τονίζει ότι αυτή καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους.
Η Ελλάδα υπέβαλε στους πιστωτές και ένα ξεχωριστό έγγραφο, επίσης τριών σελίδων, για το πώς να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,7 δισ.. ευρώ που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.
Για «ασαφές αναμάσημα» παλαιότερων προτάσεων και συνεχίζει να μην θεωρείται αξιόπιστο, κάνει λόγο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.