Μέρκελ: Υπάρχει πρόοδος αλλά ο χρόνος τελειώνει - Κάθε μέρα μετράει

Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά είναι σαφές για τους δανειστές ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος δεν είναι αρκετή και ο χρόνος τελειώνει. Αυτά δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής G7 η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία, όπως αναμενόταν,  δέχθηκε βροχή ερωτήσεις για το ελληνικό θέμα.

«Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα», υποστήριξε η Καγκελάριος. «Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις».

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη”, συμπλήρωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας με νόημα ότι και οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι επίκειται συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό παρουσία του Γάλλου Προέδρου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες. «Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», υπογράμμισε με νόημα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν φοβάται πτώχευση της Ελλάδας η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες». Όπως είπε, «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία. «Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», υποστήριξε η Καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία» κατέληξε.

δανειστέςΜέρκελμεταρρυθμίσειςσυμφωνία