Τσίπρας: Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή - Μόνη ρεαλιστική βάση η ελληνική πρόταση

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή. Έκρινα απαραίτητο να ενημερωθεί η βουλή και ο λαός για το που ακριβώς βρισκόμαστε» τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αφού στο όνομά του διαπραγματευόμαστε. Από την αρχή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση, μια αμοιβαία, επωφελής λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνοντας λύση στο ζήτημα του χρέους» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι «η μόνη ρεαλιστική βάση» για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως είπε «βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων…Γιατί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του προηγούμενου προγράμματος είναι το άλλο όνομα της λιτότητας».

Και συνόψισε τους 6 άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης: «Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος, αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος της κρίσης».

«Από την αρχή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει λύση ευρωπαϊκή. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή λύση για να κλείσει ο κύκλος της κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Την ευρωπαϊκή λύση δεν τη χρειάζεται μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη,ώστε να σημάνει μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» επεσήμανε.

Και προσέθεσε: «Οφείλω να ομολογήσω με ειλικρίνεια ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε προχθές ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, με εξέπληξε δυσάρεστα, αφού δεν λάμβανε υπόψη της το κοινό έδαφος της τρίμηνης διαπραγμάτευσης στο Brussels Group. Δυστυχώς οι προτάσεις των δανειστών είναι «μη ρεαλιστικές» και αποτελούν «οπισθοχώρηση» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε «παράλογες προτάσεις» και θέλω να πιστεύω ότι αυτή ήταν μια κακή στιγμή, ένα «διαπραγματευτικό τρικ» που θα αποσυρθεί», συμπλήρωσε.

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί θα πίστευαν ότι Έλληνας βουλευτής θα μπορούσε να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν θα μπορούσε έλληνας βουλευτής να ψηφίσει κατάργηση ΕΚΑΣ & αύξηση (10 μονάδων) ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ζήτησε τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης συζήτησης γιατί θέλει να ακούσει την άποψη της αντιπολίτευσης σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή: «Να μας πείτε με το χέρι στην καρδιά, αν θέλετε να αποδεχθούμε την πρόταση των θεσμών ή να την απορρίψουμε», δήλωσε λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δέχθηκε δριμεία κριτική για τη μη υπογραφή της συμφωνίας. «Τώρα που γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχει η συμφωνία, σας καλώ να δηλώσετε αν επιθυμείτε να την αποδεχθούμε»,τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, παρά το χθεσινό πισωγύρισμα, «αφού κατέστη σαφές στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν τηρεί αδιάλλακτη ή αδιάφορη στάση και ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό».

«Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι απομονωμένο αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης και της ευρωζώνης», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες «να προσχωρήσουν οι εταίροι στο ρεαλισμό». «Αν στην Ευρώπη δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν ένα λαό να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μίας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης. O κόσμος μας ζητά μονάχα ένα πράγμα: Να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας. Να μην υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις» υπογράμμισε.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνει ήσυχος γιατί η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις, αλλά θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά του να ζήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελπίδας», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Aλέξης ΤσίπραςΒουλήΔιαπραγμάτευση