Υφεσιακή "επέλαση" των δανειστών - Εμμένει στην πρότασή της η κυβέρνηση

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δήλωση, η οποία λαμβάνει τις πραγματικές της διαστάσεις μόνο στο φόντο του περιεχομένου της συνάντησης, η οποία ξεκίνησε στις 9.30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο παρουσία και του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Διότι, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι θεσμοί επέμειναν στις σκληρές προτάσεις τους όπως: ΦΠΑ 11% και 23%, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην υπάρξουν αυξήσεις βασικών μισθών. Επίσης, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Όπως σημειώνει η “Ημερησία”, νωρίτερα, σύμφωνα με τους FT, προτείνεται η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος και θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, και 3,5% το 2017.

«Μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ζητούν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα” σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:” Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε: «Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων».

Aλέξης ΤσίπραςΓιουνκέρ