Τη στιγμή που το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια τρέχουν, προκαλώντας βάσιμες ανησυχίες για το μέλλον στην περιοχή.
Ο χορός των εξελίξεων άνοιξε με τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, στις αρχές Μαΐου, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων και ενόπλων Αλβανών, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά είκοσι δύο άτομα.
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρουέφσκι έκανε λόγο για εισαγόμενη τρομοκρατία, που έχει σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση του, ενώ η αντιπολίτευση και τα Τίρανα έκαναν λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού από την πλευρά Γκρούεφσκι, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία.
Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για υποκινούμενες ταραχές, καθώς η Δύση δεν βλέπει με καλό μάτι την φιλορωσική στάση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και επιθυμεί την ανατροπή της.
Την κρίση στα Σκόπια ακολούθησαν, στα τέλη Μαΐου, οι προκλητικοί ισχυρισμοί του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος έθεσε ζήτημα αλβανικών δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης, στο οικόπεδο 1 της ελληνικής ΑΟΖ, βορείως της Κέρκυρας, αμφισβητώντας ευθέως τη συμφωνία του 2009, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, για την κήρυξη ΑΟΖ.
Ο Ράμα φλερτάρει με την Τουρκία, ενώ παράλληλα εκτοξεύει εθνικιστικές κορώνες, περί δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας», σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα καθημερινά προβλήματα που δημιουργούν η φτώχεια και η διαφθορά και θέλοντας να πιέσει την ΕΕ, ώστε να επισπεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.
Ρόλο στις εξελίξεις διεκδικεί και η Τουρκία, η οποία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, μέσω της αναβίωσης του λεγόμενου «Μουσουλμανικού Τόξου» των Βαλκανίων.
Όπως όλα δείχνουν, η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να «ανοίξει την πόρτα σε μια συνολική αναθεώρηση των υπαρχόντων γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο μετά την απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει τον αγωγό South Stream και να τον αντικαταστήσει με τον Turkish Stream, ο οποίος, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θα προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Σκοπίων.
Στον αντίποδα, Ευρώπη και Αμερική δηλώνουν αποφασισμένες να αποτρέψουν τα σχέδια της Μόσχας, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση τη, μέχρι τώρα, δεδομένη κυριαρχία τους στην περιοχή.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι η περιοχή των Βαλκανίων, μετατρέπεται σταδιακά, σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού, καθώς Ρώσοι, Τούρκοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προώθησης των συμφερόντων τους και αύξησης της επιρροής τους.
Από τις εξελίξεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα, η οποία άμεσα θα κληθεί να δώσει λύση σε μια σειρά ζητημάτων και μάλιστα, όχι από θέση ισχύος.
Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν δεδομένη την άσκηση πιέσεων προς την Αθήνα, ώστε να άρει το βέτο που έχει θέσει, για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.