Σε “θέσεις μάχης” έχουν τεθεί οι πάντες (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ, Γερμανία, Γαλλία κλπ) με “φόντο” τη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.
Όπως προκύπτει από πηγές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα περιθώρια που αφήνουν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι ασφυκτικά και η απάντηση στην ελληνική πρόταση θα είναι αυστηρή.
Σύμφωνα με την “Ημερησία”, οι επικεφαλής της Kομισιόν, της EKT και του ΔNT καθώς και οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας αποφάσισαν να αποστείλουν στην Aθήνα, σε μορφή τελεσιγράφου, ένα πλαίσιο το οποίο η Eλλάδα θα σεβαστεί απόλυτα, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
H βασική του φιλοσοφία του πλαισίου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο συμφωνίες. H μία βραχυπρόθεσμη και η άλλη μακροπρόθεσμη. Παράλληλα, στέλνεται μήνυμα στην Aθήνα ότι, χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για το επόμενο και βέβαια δεν θα δοθεί χρηματοδότηση.
Oι βασικοί όροι είναι:
1. Kαμία λύση εάν και οι τρεις θεσμοί (ΔNT, E.E., EKT) δεν την συνυπογράψουν.
2. Aπό το πρόγραμμα δεν πρόκειται να αποχωρήσει το ΔNT και οι θεσμοί θα συνεχίσουν να αποτελούν το εποπτικό όργανο παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας.
3. Oι πιστωτές δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν πρωτογενή ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας.
4. Kαμία χρηματοδότηση εάν δεν ολοκληρωθεί η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
5. Kανένα επιπλέον έκτακτο πρόγραμμα από ευρωπαϊκά κονδύλια, πέραν αυτών που προβλέπεται για το σύνολο της Eυρωζώνης και το «πακέτο» Γιούνκερ.
6. Kαμία υποχώρηση στην αντιμετώπιση των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, όπως το ασφαλιστικό, το άνοιγμα των αγορών και το εργασιακό (ομαδικές απολύσεις).
7. Δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.
8. Aνάκληση των προσλήψεων που ήδη έχουν γίνει.
9. H Eλλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της.
Σύμφωνα με ανταπόκριση της real.gr από τις ΗΠΑ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε αργά χθες το απόγευμα επί μία ώρα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς στη γερμανική πρωτεύουσα, απαιτώντας να μη γίνει ουδεμία διαρροή για το περιεχόμενο της.
Ανώτατος αξιωματούχος και στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την έξοδο του από την έδρα του Οργανισμού, μετά το τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, αφού απέφυγε να αξιολογήσει της προτάσεις της Αθήνας, είπε στους Ελληνες ανταποκριτές ότι «φθάνουμε στο τέλος του δρόμου…και υπάρχει μια διορία προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει μια λύση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει η Ελλάδα» και αμέσως μετά αποχώρησε.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το Real.gr από πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια γενικόλογη τοποθέτηση της, υπό την πίεση να μην διαρρεύσει τίποτα, παρουσίασε προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα αποτελέσματα των επαφών της στο Βερολίνο, τις ελληνικές προτάσεις καθώς και την κοινή αντιπρόταση των δανειστών που θα δοθεί σήμερα το βράδυ στην συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στο Real.gr ότι: αν «η αντιπρόταση γίνει αποδεκτή από την Αθήνα θα λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης στο διηνεκές και της βιωσιμότητας του χρέους».
Σε αντάλλαγμα απαιτούνται σκληρά μέτρα από την Ελλάδα ύψους 5 δισ. ευρώ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περικοπές σε συντάξεις και η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου αξιωματούχου, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην 5η αξιολόγηση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειστές υιοθέτησαν τη γραμμή του ΔΝΤ.
«Η αντιπρόταση που θα κατατεθεί σήμερα στον Ελληνα πρωθυπουργό είναι αυτή που έχει την πλειοψηφία της πενταμερούς» αφήνοντας να εννοηθεί τις διαφορές που υποβόσκουν μεταξύ των δανειστών.
Έγκυρες πηγές από την Ουάσιγκτον, ισχυρίζονται ότι η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο έγινε με σκοπό όχι για να εξεταστεί το 47 σελίδων σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά για να υπάρξει μια κοινή πρόταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές τους. Η πρόσκληση στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμάται εγκύρως, ότι ήταν ισοδύναμη της υιοθέτησης της γραμμής Σόιμπλε στην αντιπρόταση που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε προβληματισμένη από το οικονομικό πακέτο που προωθείται και για τη διαφαινόμενη ρήξη, αφού οι δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα στο να απορρίψει το σχέδιο τους.
Στην πενταμερή που διεξήχθη στο Βερολίνο έγινε λοιπόν μια προσπάθεια η κ. Μέρκελ τελικά να συνταχθεί και να υποστηρίξει την αντιπρόταση των δανειστών. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε φέρετα,ι κατά τις ίδιες πηγές, να έχει προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένος να προκαλέσει κρίση στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν επικρατήσει η σκληρή γραμμή του διαμέσου αυτής της αντιπρότασης.
Ο Σόιμπλε έχει θέσει ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωζώνης και αν αλλάξει η στρατηγική δεν κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού.