Αισιόδοξος ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών εμφανίζεται ο γνωστός αρθρογράφος της οικονομικής εφημερίδας Financial Times και επικεφαλής του γραφείου της Ευρώπης για την εφημερίδα, Πίτερ Σπίγκελ. Λίγο νωρίτερα, η εφημερίδα υποστήριζε ότι στην πενταμερή του Βερολίνου, τη Δευτέρα το βράδυ, συζητήθηκε ένα «τεχνικό κείμενο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο θα μπορούσε να είναι προσχέδιο συμφωνίας.
Ως «θετικές» αποτίμησε τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα ο Πίτερ Σπίγκελ και, όπως ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, εκτιμά ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Κατά τον Σπίγκελ, πρώτα θα επέλθει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και μετά, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα, θα καταλήξουν και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα την Τρίτη, οι Financial Times δημοσίευαν ρεπορτάζ για το τι συζητήθηκε στην σύνοδο στο Βερολίνο, τη Δευτέρα το βράδυ, που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι κλήθηκαν την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχο που ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις των πέντε, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε τεχνικό έγγραφο που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του πλαισίου μιας συμφωνίας «γρήγορης αντίδρασης», η οποία, όμως, οι δανειστές δεν θέλουν να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά υπό την μορφή του τελεσιγράφου, δηλαδή του take it or leave it, για να μην προκληθούν αντιδράσεις.
Κατά την ίδια πάντα πηγή, το συγκεκριμένο έγγραφο δεν περιείχε αιτήματα για περαιτέρω υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς αλλά διευκρινίσεις λεπτομερείς βασικών αρχών που διέπουν τον τρόπο σκέψης των πιστωτών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως, δια του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έχει αποδεχτεί την ορθότητα του 70% των προβλέψεων του υφιστάμενου προγράμματος, και σε αυτό το 70% θα «βασιστεί» και το νέο πλαίσιο συμφωνίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στόχος των δανειστών είναι το συγκεκριμένο προσχέδιο συμφωνίας να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά εντός της εβδομάδας και αν χρειαστούν συμπληρώσεις να γίνουν εκ των υστέρων. Τέλος, με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας και σε αυτήν τη συνεδρίαση το ΔΝΤ ήταν αυτό που τήρησε πιο σκληρή στάση ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης «ευνοϊκότερων όρων» για την Αθήνα θέτοντας ως μέγιστη προτεραιότητα τη διατήρηση της Ευρωζώνης ως έχει.
Στη διαφορά προσέγγισης ανάμεσα στους δανειστές όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας αναφέρεται σε ρεπορτάζ του και ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος του δικτύου Channel 4, Πολ Μέισον ο οποίος, με ανάρτηση επίσης στο twitter, υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας ως προς το αν πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος ή όχι.