Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ την Κυριακή το βράδυ

Νέα τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αργότερα την Κυριακή, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία βρίσκεται σε κορύφωση στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επομένων ημερών ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές. Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ. Η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και διήρκεσε μία ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΒΗΜΑ, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει επίσπευση της συμφωνίας καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Κατά την ίδια πηγή, μέχρι την Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς για να «κλείσει» συμφωνία θα πρέπει να προγραμματιστεί πολύ σύντομα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κατά την Αθήνα έχουν κλείσει μια σειρά από σημαντικά θέματα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τους δανειστές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε θέματα που παρέμεναν έως χθες ανοιχτά, όπως π.χ. στον ΦΠΑ και σε δύο μοντέλα που έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, αλλά και στα «κόκκινα δάνεια», ωστόσο υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα Κυριακή και θα συνεχιστούν και την Δευτέρα. Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου το Σάββατο, υπήρχε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες όπου συνεδρίαζε το Brussels Group.  Με βάση τις ίδιες πηγές, έχει αρχίσει η συγγραφή προσχεδίων συμφωνίας και από τις δύο πλευρές παράλληλα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πιθανότατα η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, θα ασχοληθεί και με πτυχές του συγκεκριμένου κειμένου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για θέματα οικονομίας, ενέργειας, κλίματος κτλ. Εκτιμάται, ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τους τρεις ηγέτες, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Aλέξης ΤσίπραςΜέρκελΟλάντΤηλεδιάσκεψη