Νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου: Προς το συμφέρον όλων γρήγορη συμφωνία - Αχρείαστη η αναταραχή στις χρηματαγορές

Σε νέες παραινέσεις – παρεμβάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών προχώρησαν οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος επανέλαβε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών σε αυτές τις συνομιλίες να επιλύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία που δεν θα δημιουργήσει αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Τζος Έρνεστ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα καθίσουν με καλή πίστη και θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες τους. Όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ είναι μεταξύ αυτών των πλευρών, ο κ. Ερνεστ απάντησε: «Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ είναι μέρος των συνομιλιών και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα».

Ο Τζος Έρνεστ θύμισε και τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για συμφωνία για να μην προκληθεί αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές.

Ο Τζακ Λιου, την Παρασκευή, τόνισε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές που θα είναι δύσκολες στην Ελλάδα. Ομως πρέπει να δείξουν με σαφήνεια τα βήματα που είναι έτοιμοι να αναλάβουν», δήλωσε. Η σύνοδος των G7 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της Ελλάδας και της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη απέναντι στους θεσμούς και ότι η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται σε ενέργειες που θα αναλάβει η Αθήνα, συμπλήρωσε, όμως, ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να «επιταχύνουν και να επιδείξουν ευελιξία» αλλά και ότι είναι απαραίτητο να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα είναι ρεαλιστικό για την Αθήνα.

Σημείωσε δε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και μετά να εξετασθούν οι λεπτομέρειες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ατυχήματος. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τόνισε ότι θα ήταν καλό για όλα τα μέρη να λαμβάνουν στα σοβαρά τις προθεσμίες, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν η 5η Ιουνίου να μην είναι το πραγματικό όριο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Επεσήμανε, δε, ακόμη μια φορά ότι σε περίπτωση Grexit δεν μπορεί να υποτιμούνται οι συνέπειες και ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ, τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

ΗΠΑΛιουσυμφωνία