«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφερόμενος στη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» υποστήριξε ο κ. Ράμα, αποφεύγοντας να κάνει νύξη για τα χερσαία σύνορα τα οποία επίσης ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι αμφισβητεί η αλβανική ηγεσία καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο!
Σχολιάζοντας, δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς». Υπενθυμίζεται ότι ο Σπετίμ Ιντρίζι, αμέσως μετά την εκλογή του, έκανε λόγο για «Αλβανούς της Τσαμουριάς» λέγοντας ότι ότι « όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη Αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος». Άμεσα είχε αντιδράσει τότε το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου ο εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Κούτρας, έκανε λόγο για πρόσωπα «που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης».