Την καταγγελία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens πρότεινε ο Σήφης Βαλυράκης κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και σημείωσε ότι «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του». Υπογράμμισε επίσης ότι «η υπόθεση Siemens ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε σε σκάνδαλο συγκάλυψης», ενώ κάλεσε την αρμόδια επιτροπή «να δώσει σε αυτή τη συγκυρία ένα παράδειγμα εθνικής στράτευσης».
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαλυράκης υπενθύμισε ότι η Βουλή ούτε είχε δεχθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για 12 άτομα ούτε είχε στείλει των υπόθεση για περαιτέρω διερεύνηση στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, παρόλο που είχε αποδειχθεί ότι υπήρχε εγκληματική οργάνωση μέσα στη Siemens, που στόχευε στη διοχέτευση μαύρου χρήματος.
Όσον αφορά στο ρόλο της Δικαιοσύνης, ο κ. Βαλυράκης την κατηγόρησε ότι εξέταζε τις υποθέσεις που αφορούσαν στην εταιρεία με διαφορετικούς κάθε φορά δικαστικούς λειτουργούς, γεγονός που δεν επέτρεπε τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης.
Από την πλευρά της, η ¨Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αμφισβήτησε την εγκυρότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ αποτίμησε θετικά το ενδεχόμενο να κληθεί αυτοτελώς η Siemens για εξέταση από την Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας. ”Είναι εξόχως προβληματικό να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται μια θεσμική επιτροπή της Βουλής ότι η Siemens και η όποια Siemens και η κάθε Siemens, απολαμβάνει ιδιότυπης ή ιδιώνυμης ασυλίας, είναι όμως στην ευθύνη μας και στην αρμοδιότητά μας να μην επιτρέψουμε αυτή η ασυλία τελικά να γίνει ατιμωρησία, διάβρωση και άλωση και του πολιτικού συστήματος” σημείωσε χαρακτηριστικά.