Σε μια κάπως «φορτισμένη» ατμόσφαιρα με έντονους διαλόγους και ορισμένα υπονοούμενα διεξάγεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία εξετάζεται η τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ και του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ και των υπολοίπων μελών του ΔΣ που προτείνει ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με εξαίρεση τα δύο μέλη που θα εκλεγούν από τους εργαζομένους.
Σαφής και αρνητική ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία διαφώνησε με το διορισμό του κ. Ταγματάρχη αλλά και με το διορισμό της Έλλης Παπακωνσταντίνου ως απλό μέλος του ΔΣ, καθώς, όπως είπε, δεν εξακριβώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας αν έχει συγγενική σχέση με τον κ. Ταγματάρχη, αν και τόσο ίδια όσο και ο Λάμπης Ταγματάρχης επέμειναν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και η κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι βαφτιστήρα του.
Η σχετικά τεταμένη εξέλιξη της συνεδρίασης φάνηκε εξαρχής καθώς οι ερωτήσεις που τέθηκαν, μετ’ επιμονής, προς τους προτεινόμενους από τον κ. Παππά ήταν π.χ. το «πώς συνέβαλαν στην αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ μετά το «μαύρο»;» ή το «πώς συμπράξατε στους αγώνες των εργαζομένων». Τον «τόνο» έδωσε η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής και της συγκεκριμένης Επιτροπής Ζωή Κωνσταντοπούλου που έθεσε και τα χαρακτηριστικά ερωτήματα, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Σπύρο Λυκούδη να καλούν τους προτεινόμενους να μην απαντήσουν, καθώς θεώρησαν την ερώτηση ως «κάλεσμα σε απολογία».
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η φράση του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την ΕΡΤ, Νίκου Παππά, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για τις αρνητικές τοποθετήσεις βουλευτών επί της κυβερνητικής πρότασης, όπως της κ. Μακρή και της κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Εδώ ο κόσμος χάνεται…».
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση. Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε αντικατάσταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου -ο οποίος είχε επίσης ταχθεί κατά του διορισμού Ταγματάρχη- από τον Σωκράτη Φάμελλο.
Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε: «Τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία». Απαντώντας, δε, ο κ. Παππάς στην κριτική που δέχθηκε «γιατί δεν επέλεξε πρόσωπα με το κριτήριο της εγγύτητας στις ιδεολογικές του θέσεις ή την κομματική τους ένταξη», ανέφερε πως αν γίνονταν επιλογές με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση θα ήταν «ανοικτή» και «ευάλωτη» σε τέτοιες κριτικές. «Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε. Τι είχε ψηφίσει στο παρελθόν ή τι θα ψηφίσει στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παππάς απάντησε και στους ισχυρισμούς συνδικαλιστών περί αποκλεισμού των εργαζόμενων από το ΔΣ, λέγοντας ότι μετά το πέρας της διαδικασίας στην Επιτροπή της Βουλής, το ΔΣ θα συμπληρωθεί με δύο από αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία. «Καλό θα ήταν να αποφεύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» συμπλήρωσε ο Υπουργός Επικρατείας.
Ακόμη, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για κριτικές εκατέρωθεν «αλληλοεξουδετερούμενες», επισημαίνοντας πως όλοι καλούνται να τοποθετηθούν και επανέλαβε πως «δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο αυτό να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση». «Η ΕΡΤ μπορεί να είναι το βήμα σε μία αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση και η οποία καθυπόταξε την πολιτική και εγκαθίδρυσε συμφέροντα που έκαμψαν την πολιτική βούληση» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας.
Αφού ο κ. Παππάς είπε πως ο ορισμός της διοίκησης της ΕΡΤ σε συνάρτηση με την χάρτα αρχών αποτελεί εχέγγυο, γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι κατατέθηκαν για την πλήρωση των θέσεων της νέας διοίκησης 153 αιτήσεις, από ανθρώπους που στην πλειονότητά τους δεν είχαν διοικητική εμπειρία. Προκρίθηκαν 13 υποψήφιοι και καταλήξαμε σε αυτούς τους πέντε, ενημέρωσε και προσέθεσε πως υπήρχαν και άλλα βιογραφικά ενδιαφερόμενων, στους οποίους ζητήθηκε «να έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά εφόσον τους ζητηθεί, μετά τον ορισμό, να συμβάλουν στην νέα ΕΡΤ».
Εξαίροντας τα προσόντα των προτεινόμενων στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο Διονύσης Τσακνής είναι το πρόσωπο-εγγύηση συμφιλίωσης μεταξύ των εργαζόμενων της ΝΕΡΙΤ και της ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι εκείνος που στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ κατάφερε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ. Τέλος, σημείωσε πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, κι αυτό που προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται τη ρύθμιση αυτή. «Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής ενοχλούνται από αυτή τη διάταξη» είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε πως οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο υπεράσπισης της πολιτικής και της Δημοκρατίας.
Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία την Κυριακή διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή Ταγματάρχη, απάντησε στον υπουργό ότι στο πλαίσιο της αγωνίας «να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης, κινούμαστε σε όλες μας τις τοποθετήσεις ακριβώς από αυτή την αγωνία».
Χαμογελαστός ο Τσακνής – «Συγκρατημένος» ο Ταγματάρχης
«Εδώ είμαστε για να μας κρίνετε και να μας αντικαταστήσετε αν δεν κάνουμε αυτά που λέμε», είπε ο προτεινόμενος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης.
Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, κατά την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε «τιμητική» για τον ίδιο την πρόταση και εξήγησε ότι αποδέχτηκε την πρόταση «ως μια ουτοπική πρόκληση που βαρύνεται από το παγκοσμίως πρωτοφανές πραξικόπημα του Ιουνίου του 2013». Ο κ. Τσακνής είπε ότι «το νέο ΔΣ πρέπει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα» και μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι «κανένας διπλοθεσίτης δεν θα υπάρξει στην ΕΡΤ τη στιγμή που υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι» καθώς και «κανένα μπιλιέτο υπουργού θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσει στο γραφείο μου αλλά και να φτάσει θα έχω ένα μεγάλο καλάθι των αχρήστων», δεσμευόμενος για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και σημειώνοντας «δεν θα είμαι ένας πρόεδρος που θα φροντίζω να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης».
Όταν ο Δ. Τσακνής σε μια αποστροφή των λόγων του επισήμανε «ελπίζω να μην με αποκηρύξουν τα παιδιά μου. Βιολογικά και μη, όπως τα 400 τραγούδια μου», η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Ελπίζουμε και εμείς να μην επαληθευτούν κάποιοι από τους στίχους σας»!
Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, ωστόσο αναβλήθηκε, λόγω της μετάβασης του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.