Μηνύματα εντός και εκτός συνόρων, εντός και εκτός του κόμματός του, θέλησε να δώσει με την εισηγητική του ομιλία στις διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει σε επικρίσεις που δέχεται για την τακτική και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθησυχάζοντας ταυτόχρονα όσον αφορά στις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει, ή έχει κάνει, η ελληνική πλευρά.
Παρόλα αυτά, ήδη από την πρώτη ημέρα των εργασιών, έχει διαμορφωθεί ένα σαφές «κύμα» διαφωνούντων και δυσαρεστημένων που αναμένεται να φανεί πώς θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο απόφασης των εργασιών. Το Σάββατο το βράδυ διανεμήθηκε σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ αναμένεται ότι όλες οι τάσεις , αλλά και μεμονωμένα στελέχη θα καταθέσουν πολλές τροπολογίες.
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε, επανειλημμένως, ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις και ακρότητες για τομείς όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «εμείς κάναμε το χρέος μας, πλέον είναι η σειρά της Ευρώπης να κάνει το δικό της».
Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η πλειοψηφία ζητά βιώσιμη λύση και όχι απλά συμφωνία, λέγοντας ότι οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, «γιατί αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα».
Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, όχι με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες. Άσκησε μάλιστα κριτική στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».
«Κάναμε βήματα προσέγγισης. Έχουμε όμως και ‘κόκκινες γραμμές’. Η ελληνική οικονομία το τελευταίο που χρειάζεται είναι νέα μέτρα. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς για την παράταξη και τον λαό. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με χαμηλά πλεονάσματα, αναδιανομή και αναδιάρθρωση του χρέους» υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» Ευρωπαίους αξιωματούχους που «παίζουν με τη φωτιά», κάνοντας δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης» τόνισε. «Προτείνουμε λοιπόν σε όλους αυτούς να συνταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που δουλεύουν ειλικρινά για εξεύρεση λύσης. Να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος και επιβεβαίωσης, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
» Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχτούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσους εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη. Όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα διακινούν σενάρια εξόδου ταπείνωσης της Ελλάδας και κρίσης.
» Τα διακινούν κατ’ ιδίαν, δήθεν εμπιστευτικά, και αμέσως μετά δημοσίως. Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν.»
Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση και προς το εσωτερικό. Ο πιο σκληρός αντίπαλος για την κυβέρνησης δεν είναι «στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες ή την Ουάσινγκτον», αλλά βρίσκεται εντός των τειχών: «Υπάρχει το λόμπι των εγχώριων δυνάμεων που ευνοήθηκε την τελευταία 25ετία» είπε ο Πρωθυπουργός.
Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της ομιλίας του: «Άρα εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους έξω, υπάρχει και ένας παράλληλος, ομόκεντρος αν θέλετε αγώνας. Ένας αγώνας που ίσως αποδειχτεί πιο κρίσιμος από τον πρώτο. Γιατί εκεί τελικά θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. » Εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία της, πρώτης ιστορικά, αριστερής κυβέρνησης για χώρα του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτός ο αγώνας, ας είμαστε ειλικρινείς, έχει να κάνει με την προσπάθεια για την αντιστροφή της πορείας πολλών ετών.
» Έχει να κάνει με την προώθηση ενός ριζικά διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, στην προώθηση της ισότητας, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των κοινών αγαθών, στην στήριξη της μισθωτής εργασίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος.»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο ιδίως στις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές.
Και εξαπέλυσε βολές και εντός του κόμματός του απαντώντας σε όσους λένε ότι «έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νόμο για τις 100 δόσεις που είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στο νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών.
Επίσης, αναφέρθηκε στο νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, στην κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και το σχέδιο 4.500 προσλήψεων νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού εντός του 2015 και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ. «Έχουμε καθυστερήσει στο θέμα αυτό και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κωλυσιεργία που παρατηρείται, μια αναφορά που εκτιμάται ότι αποτελεί ευθεία κριτική προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση Εξεταστικής για τις γερμανικές επανορθώσεις, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.
«Μετά τη συμφωνία έχουμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα» συνέχισε, αναφερόμενος στη γενικότερη λειτουργία του Κράτους (φορολογική διοίκηση, Παιδεία, Υγεία κλπ).
» Έχουμε πολλά να κάνουμε. Αυτό που απαιτείται από τη δική μας πλευρά είναι συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε.
» Είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Το μεγάλο στοίχημα της παράταξης μας και του λαού μας, το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε» κατέληξε.