FT: "Θύμα" των εσωκομματικών ισορροπιών του ΣΥΡΙΖΑ οι συνομιλίες με τους θεσμούς

Λόγω πολιτικών ισορροπιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούν οι συνομιλίες με τους θεσμούς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωμένες, για τα λεχθέντα στη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα – Ολάντ στη Ρίγα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, η Καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών, διερωτώμενη γιατί οι Έλληνες διαπραγματευτές διέκοψαν επανειλημμένα τις συζητήσεις με τους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες.

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η καθυστέρηση ήταν αναγκαία για να ενισχυθεί η πολιτική στήριξη στο εσωτερικό, όπου η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με «ρήξη» με τους διεθνείς δανειστές και ζητά την μη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.

Στην συνάντηση, ο κ. Ολάντ στήριξε την κ. Μέρκελ στην επιμονή της η Ελλάδα να συμπεριλάβει στην συμφωνία και το ΔΝΤ, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το «μήνυμα» προς την Ελλάδα ήταν ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα χωρίς την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό το «τελείγραφο» «έρχεται την στιγμή που το ΔΝΤ εξετάζει κατά πόσον θα κρατήσει το δικό του μερίδιο των €3,6 δισ. από την δόση των €7,2 δισ. που χρειάζεται η Αθήνα για να μην χρεοκοπήσει».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αντιστρέψει πολλές από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και δεν πιστεύουν ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θα επιτρέψουν την σταδιακή μείωση του διογκούμενου χρέους».

Επιπλέον, «στελέχη του ΔΝΤ είπαν στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι δεν θα εκταμιεύσουν βοήθεια χωρίς μια «περιεκτική» συμφωνία που θα αρχίσει να μειώνει το επίπεδο του χρέους. Θέλουν επίσης διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της για τους επόμενους 12 μήνες, μια απαίτηση που προϋποθέτει την δέσμευση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης σε ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης».

Από την άλλη, «Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν στους ομολόγους τους στην ευρωζώνη πως ανησυχούν για την σκληρή στάση που κρατάει το ΔΝΤ και υποστήριξαν πως οι όροι που ζητάει δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί πολιτικά, ειδικά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, που παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο».

Πάντως οι FT σχολιάζουν πως η «σκληρή γραμμή της Γερμανίας έρχεται την στιγμή που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας αποστασίας στην Bundestag από το δικό της Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ, βουλευτές του οποίου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα εγκρίνουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς την άδεια του ΔΝΤ. Περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών από το κόμμα της έχουν διαμηνύσει πως θα αντιταχθούν σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα».

Πηγή: Ημερησία

Aλέξης ΤσίπραςFinancial TimesΔΝΤΜέρκελΡίγαΣΥΡΙΖΑ