Λιού: Καταλήξτε γρήγορα σε συμφωνία - Τσίπρας: Κάντε παρέμβαση στο ΔΝΤ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών. Ο Τζακ Λιού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους δανειστές προειδοποιώντας ότι αν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσα μεγάλες δυσκολίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αξιωματούχου του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο, ο Τζακ Λιού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον προειδοποίησε ότι μια αποτυχία να φτάσει γρήγορα σε συμφωνία θα προκαλούσε άμεσα μεγάλα δεινά για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, ο ανταποκριτής του Mega στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, μετέδωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ίδια τηλεφωνική συνομιλία, ζήτησε από τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών να παρέμβει στο ΔΝΤ.  Δεν έγινε γνωστό σε ποια κατεύθυνση ζήτησε παρέμβαση ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα, ο κ. Λιου φέρεται να είπε τον Αλέξη Τσίπρα ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Παράλληλα, χαιρέτησε τη δέσμευση του κ. Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις,.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, η Γερμανία είχε διαμηνύσει ότι η παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως απαραίτητη ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ, Διευθύντρια του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνει «γρήγορη και πρόχειρη» δουλειά όσον αφορά στο ζήτημα της Ελλάδας.

Aλέξης ΤσίπραςΤζακ Λιου