Λίγο περισσότερο από μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και σε δανειστές μέχρι τα τέλη Μάη με αρχές Ιουνίου, δηλαδή μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία κι ο καθένας θα κριθεί από αυτό» φέρεται να δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, με βάση τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές.
Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε «κλίμα αμοιβαίας συνεννόησης και συνεργασίας», ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Προσέθεταν, όμως, ότι εάν κυριαρχήσει η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει».
Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι, με βάση μια πρώτη σύντομη αποτίμηση, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας αποδείχτηκε ότι τελικά είχε ουσία, κρίνοντας από την εξέλιξη των συναντήσεων με την Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, όπως υποστήριζαν, εκφράστηκε «πολιτική βούληση» από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.
Λίγο πριν από την συνάντηση ο κ. Γιούνκερ δήλωνε ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη». Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων». «Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» τόνισε. Και όσον αφορά στην κριτική που δέχεται το ίδιο το ευρώ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, ενώ δεν υπήρχε το ευρώ».
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιράκλι Γκαριμπασβίλι και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.