Ολοκληρώθηκε, σε «φιλικό κλίμα», μετά από 2,5 ώρες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Μέρκελ και Ολάντ

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 2,5 ώρες. Πριν εισέλθουν στη συνάντηση, που ξεκίνησε περίπου στις 22:45, η κ. Μέρκελ είχε ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ με τον Φρανσουά Ολάντ. Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group υπάρχει σημαντική πρόοδος και άρα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας-εταίρων μέχρι τέλος Μαΐου. Και μάλιστα, τέτοια που να καλύπτει χρηματοδοτικά τη χώρα μεσοπρόθεσμα και όχι απλά για το επόμενο δύσκολο τρίμηνο. Βεβαίως, παραμένουν τα αγκάθια των εργασιακών και του ασφαλιστικού αλλά και η νέα απαίτηση για δύο συντελεστές ΦΠΑ, ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Κυβερνητικές πηγές λίγες ώρες πριν τη συνάντηση εξέφραζαν την εκτίμηση ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα. Προς αποφυγή βέβαια παρεξηγήσεων, διευκρίνιζαν ότι στην αποψινή συνάντηση, η οποία θα είναι τριμερής, η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξει, να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup, όπως ανέφεραν.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσαν, περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει το Eurogroup που θα την επικυρώσει. Ουσιαστικά οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι αυτό που αποζητά η κυβέρνηση είναι πολιτική δήλωση προόδου των διαπραγματεύσεων, που θα ανοίξει το δρόμο για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Παρασκευή και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14.30 το μεσημέρι και ανακοινώθηκε μέσω Twitter από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Aλέξης ΤσίπραςΜέρκελΟλάντ