Ελλάδα - Ισραήλ: Συνεργασία με προοπτική 25ετίας

Από “διευρυμένη συνεργασία στον πολιτικό, αμυντικό, ενεργειακό, οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό τομέα” χαρακτηρίζονται σήμερα οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα 25 χρόνια (συμπληρώνονται σήμερα) αναβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι “τα τελευταία χρόνια, κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα οδήγησαν στη σφυρηλάτηση μιας σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου” και ότι “η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, τα οποία αντιπροσωπεύουν την υπερήφανη ανεξαρτησία δύο παλαιών εθνών”.

“Επιδίωξη και των δύο κρατών” εκτιμά το ΥΠΕΞ, “είναι η περαιτέρω προώθηση και βελτίωση των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας με τα έθνη της περιοχής”. Μάλιστα “και τα δύο κράτη προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς τους συνεργασίας στα επόμενα 25 χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στις επαφές μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας”.

ΕΛΛΑΔΑΙσραήλ