Guardian: Σε δίλημμα η Ελλάδα- Grexit ή παραμονή στο ευρώ

Τι θα ήταν περισσότερο καταστροφικό για την Ελλάδα αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Guardian, Larry Elliott, σε δημοσίευμα του. Να παραμείνει στο ευρώ αποδεχόμενη την πολιτική λιτότητας ή ένα Grexit;

Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η δήλωση του Έλληνα Yπουργού Oικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του επισήμανε πως θα ήταν καλύτερο για τη χώρα αν χρησιμοποιούσε την δραχμή και πως στην ουσία και οι 18 χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα κατά βάθος επιθυμούν να μην είχε γεννηθεί ποτέ.

«Δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις χωρίς να καταστραφείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας ξέρουν πολύ καλά ότι η χώρα έχει μόνο δύο επιλογές, να παραδοθεί στις επιθυμίες των εταίρων ή να βγει από το ευρώ. Ωστόσο, οι δανειστές της γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη οπότε και περιμένουν την λευκή σημαία να κυματίσει ανά πάσα στιγμή. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά συνεχίζει η Guardian.

Όμως πριν παραδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας ότι έχει χάσει το παιχνίδι με τους δανειστές θα πρέπει να αναρωτηθεί αν ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δίκιο πως η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν λάθος, σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου ο οποίος στη συνέχεια παραδέχεται πως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ήταν σε καλύτερα επίπεδα αν δεν είχε εγκαταλείψει τη δραχμή για χάρη του κοινού νομίσματος.

Ακόμα και σε περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βαλτώνει, εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη διαγραφή του χρέους και μεταρρυθμίσεις που να αποτελούν μοχλό και όχι τροχοπέδη οικονομικής ανάπτυξης, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφική, αλλά αν θα είναι πιο καταστροφική από την παραμονή της.

Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι τόσο οικονομικοί, όσο και πολιτικοί, τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Από πολιτικής πλευράς οι πολίτες της χώρας ψήφισαν κατά της λιτότητας αλλά οι δανειστές πιέζουν για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αργά ή γρήγορα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: να συνεχίσει με μια λαϊκίστικη προσέγγιση, που είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα των μελών-κρατών της Ευρωζώνης ή να ακολουθήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων προσθέτει το άρθρο.

Το δημοψήφισμα λοιπόν, είναι ίσως η λύση στο πρόβλημα της κυβέρνησης, ενώ φαίνεται να έχει την έγκριση και της γερμανικής κυβέρνησης.

GrexitGuardian